Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Komoly sztrájkra készülnek a magyar ápolók, nagy a felháborodás


Januártól vártak béremelést az egészségügyi szakdolgozók, az orvosokkal ellentétben azonban ők nem kaptak plusz pénzt. A beígért, kétlépcsős bérrendezés első ütemét júliusra halasztották, a második fázisra pedig 2024 márciusáig kell várniuk az érintetteknek. Nagy a felháborodás.

Fotó: Freepik

Hiába várták, nem kaptak januártól béremelést az egészségügyi szakdolgozók – ellentétben az orvosokkal. Az ápolók, a mentők és más szakdolgozók viszont csak hónapokkal később, legkorábban júliusban számíthatnak bérrendezésre, amelyre összesen 41 milliárd forintot szánnak majd. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, most ennyi fért bele az idei évi költségvetésbe, 2024 márciusára viszont „újabb jelentős emelést” terveznek – számolt be róla az RTL híradója.

A szakdolgozók elégedetlensége miatt a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) ezért sztrájktárgyalásokat kezdeményez. A szervezet elnöke, Soós Adrianna úgy nyilatkozott a témával kapcsolatban: ha nem érnek el eredményt, sztrájkba kezdenek a szakdolgozók. „Ha nem változik ez a helyzet, akkor a betegek érdeke hosszú távon sérülni fog, hiszen több ember elhagyja a pályát. Viszont egy átmeneti munkabeszüntetés vezethet egy eredményes tárgyaláshoz” – vélekedett.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük