Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kiszámolták: 29 százalékkal fognak többe kerülni az autópálya-matricák jövőre


Az ideinél összességében 29 százalékkal fognak többe kerülni az autópálya-matricák – ezt az Mfor.hu számolta ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től a közérdekű adatigénylésükre kapott adatok alapján. A NÚSZ a lap rendelkezésére bocsátotta, hogy idén augusztus végéig mennyi fogyott a különböző fajtájú és időtartamra szóló matricákból, a lap ez alapján számolt.

Fotó: autonavigator.hu

A bonyolult számításra azért volt szükség, mert idén először nem egységesen, az augusztusi, idén 15,6 százalékos éves inflációval emelték meg az útdíjhasználati díjat. A differenciált emelés – amiről szeptemberben mi is hírt adtunk – azt jelentette, hogy voltak csak 5 százalékkal dráguló matricák, de olyanok is, amelyek 40-70 százalékkal kerülnek többe.

A lap birtokába került adatok szerint az értékesített matricák zöme 10 napos, illetve havi időtávra szól: a nyolc hónap alatt eladott 11,3 millió matricának több mint a fele (6,4 millió darab) 10 napra volt érvényes, további nagyjából 2 millió volt az egy hónapra szóló.

Az eladott éves matricák közül a megyeiek száma 2,3 millió volt, ami nagyjából az értékesített mennyiség 20 százaléka. Éves országos matricából viszont mindössze 580 ezer fogyott, ami csak az 5 százaléka az összes értékesítettnek.

Ez azért is figyelemre méltó, mert a kormány szeptemberi közleménye a címében is azt emelte ki, hogy „A tervezettnél kevésbé nő jövőre az éves útdíj-matricák ára” – vagyis azoké, amit az autósok negyede vásárol. Illetve annyi sem: feltehetően szeptember-december között is fognak még 10 napos és havi matricát vásárolni az autósok, éveset viszont biztosan nem (hiszen az nem 12 hónapra, hanem egy naptári évre szól – pontosabban a naptári év utáni esztendő január 31-ig).

A lap a NÚSZ válaszából megtudta, hogy a 11,3 millió matricából csaknem 10 milliót (vagyis majdnem a 90 százalékát) a D1 díjkategóriára, azaz személyautókra vásárolták meg, amiből 5,7 millió heti volt.

A lap szerint az autópályák matricás útdíjából származó bevétel, ami idén augusztus végéig 79 milliárd forint volt, jövőre az év első nyolc hónapjában – ha nem változnak a sofőrök matricavásárlási szokásai, azaz jövőre is ilyen mennyiségben vásárolják ezeket a termékeket – 102 milliárd forintra nő. Ez jelenti a címben is említett 29 százalékos emelkedést, vagyis hogy az autósoknak az átlagos használatból kiindulva várhatóan ennyivel több útdíjat kell fizetniük.

Az már csak külön érdekessége a dolognak, hogy a pénz nem az államé lesz, hanem az autópályák építésére és üzemeltetésére kiírt 35 éves koncessziót tavasszal elnyert, a kormány közelébe erősen beágyazott konzorciumé.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük