Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Egyre többen fűtenek így pedig, akár 300 ezer forint is lehet a büntetés


Sajnos vannak olyan fűtési módszerek, amelyek veszélyesek lehetnek, és komoly bírság is járhat értük. Az emelkedő rezsiárak miatt egyre többen gondolkodnak alternatív fűtési megoldásokon. Sajnos azonban vannak olyan módszerek, amelyek kifejezetten veszélyesek lehetnek, ráadásul komoly bírság is járhat értük – írja a Levegő Munkacsoport bejegyzése nyomán a femina.hu.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

Levegő Munkacsoport egy Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet egy kifejezetten veszélyes tendenciára. Több hirdetési oldalon is reklámoznak tüzelésre elvihető ablakkereteket, bútorokat, kanapékat és egyéb hulladékokat.

A szervezet a bejegyzésben kifejti, hogy már évek óta próbálnak fellépni az ilyen hirdetések ellen, hiszen Magyarországon jogszabályilag tilos a hulladékok nyílt téri és háztartási tüzelőberendezésben történő égetése, mert ez veszélyes és súlyosan egészségkárosító.

A hirdetőoldalak sajnos nem túl közreműködők, egy alkalommal ki is tiltották a szervezet tagjait az egyik ilyen platformról, mert a tüzelőnek szánt bútorlapok hirdetése alatt a tagok a jogszabályra hivatkozva próbálták meg jobb belátásra bírni a reklámozót. Az oldal üzemeltetői azzal indokolták a kitiltást, hogy náluk kizárólag a termékekkel kapcsolatos kérdéseket lehet feltenni.

A Levegő Munkacsoport azt kéri az emberektől, hogy ha hasonló hirdetéssel találkoznak, akkor az alábbi szöveget másolják be az alá hozzászólásként:

“Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése jogszabályilag tilos. (306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 27. §) Az otthoni tüzelőberendezésekben kizárólag a hivatalos tüzelőanyag-kereskedésekben vásárolható tüzelőanyagokat, valamint saját háztartásban keletkezett kezeletlen faanyagot és papírt lehet elégetni. Minden más elégetése súlyosan egészségkárosító, és 300.000,-Ft pénzbírsággal sújtható.”

Fontos, hogy a háztulajdonosok szakemberekkel ellenőriztessék otthonaik fűtőeszközeit és kéményeit a fűtési szezon kezdete előtt, mert nagy bajt előzhetnek meg vele.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük