Közzétette - Kategória - Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei

Kisvárdán kezdi az elbocsátásokat a Tungsram – Segítséget kapnak a kormánytól a dolgozók


Fokozott figyelmet fordít a kormány a Tungsram csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedésére – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közlemény szerint a tárca a szükséges forrás biztosításával igyekszik megteremteni annak feltételeit, hogy az év végéig több ütemben elbocsátani tervezett foglalkoztatottak olyan képzésekben vehessenek részt, amelyek megalapozzák a mielőbbi munkába állásukat.

Az intézkedések a kormányhivatalok közreműködésével történnek, a Tungsram-dolgozók pedig személyre szabott, álláskeresést ösztönző juttatást is kaphatnak.

A támogatottak a vállalat vezetésével való egyeztetések szerint akár mentesülhetnek is munkavégzési kötelezettségük alól a képzés idejére, azt a felmondási időszakban elvégezve még jobb eséllyel és lényegében kiesés nélkül dolgozhatnak tovább új foglalkoztatójuknál.

Eközben kiderült, hogy a cég vidéken kezdi a leépítést, ahol Tungsram öt telephelyéről körülbelül 1600 embert bocsát el szakaszosan, az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest.

A Tungsram a termelést Kisvárdán gyakorlatilag megszünteti, az innen elküldendő dolgozók több mint a fele helyben vagy a környéken megfelelő munkalehetőséghez tud jutni, a hajdúböszörményiek esetében pedig a szakszervezetek úgy látják, van igény a munkaerőpiacon az elbocsátandókra – mondta el Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A legjelentősebb elbocsátások a nagykanizsai telephelyen lesznek, a tervezett létszámleépítés a halogén izzó gyártással foglalkozókat érinti, főleg fizikai dolgozókat, betanított és szakmunkásokat valamint műszerészeket.

Az elbocsátásokról országos és helyi szinten is zajlanak tárgyalások. Helyi szinten a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete egyeztet a cég képviselőivel. Sallai Gábor elnök azt közölte, hogy az egyeztetéseken a szakszervezet azt kívánja elérni, hogy a Munka törvénykönyvében rögzítettnél kedvezőbb kondíciókkal távozhassanak az érintett munkavállalók.