Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kié a házunk elé ültetett fa gyümölcse? Lopást követ el, aki gyümölcsöt szed az utcán? Itt a válasz


Sok ingatlantulajdonos nehezményezi, amikor a járókelők leszedik a házuk előtt álló gyümölcsfáról a termést. Ahogy a népdal is mondja, hull a szilva a fáról, de érik már az alma, a körte és hamarosan a dió is kopogva hullani kezd. Olyan gyümölcsök ezek, amelyek országszerte az utcai fákon is teremnek. Kérdés tehát, hogy kit illet a természetnek az a rengeteg kincse? Ennek a kérdésnek a Napi.hu portál járt utána.

Forrás: Shutterstock

Az elszabadult élelmiszerárak miatt csábítást jelenthet ilyenkor megragadni egy nagy kosarat, és azt jól teleszedni érett gyümölccsel. Csakhogy zacskóval, vödörrel gyümölcsszedésre indulni otrombaság, amiben közmegegyezés van, így legtöbben jogosnak tartják, ha a gazda elzavarja azt, aki nagyobb mennyiséget akar szedni. Pedig a gazda ilyet nem tehet.

Ugyanis hazánkban az angolszász jogrenddel ellentétben nem elismert a szokásjog, miszerint ebben az esetben a „gazda mindent visz”. Magyarországon az utcai gyümölcsszedésre konkrét szabályozás vonatkozik, ami azonban a legritkább esetben valósul meg.

Az igazi tulajdonos

Valójában sajnos nem igaz a sokakban élő feltételezés sem, miszerint az utcán lévő gyümölcsfa termése nyilvánvalóan mindenkié.

Mivel az önkormányzati tulajdonú közterületen álló fa a helyi önkormányzat tulajdonát képezi, ebből logikusan következik, hogy annak termése is a települést illeti.

„A gyümölcsfán termő gyümölcsre nem formálhatunk jogot, még akkor sem, ha a fát mi magunk ültettük és gondoztuk. Ha valaki mégis engedély nélkül felszedi a gyümölcsöt, és a közterület-felügyelők tetten érik, szabálysértési eljárást indíthatnak ellene”

– írja Ecsedy Miklós ügyvédre hivatkozva a Mindmegette portál.

Az önkormányzat azonban a mindennapokban ritkán él a szüretelés jogával, ezért a valóságban a közterületen lévő gyümölcsöt leggyakrabban az gyűjti be, akinek az ingatlana előtt a fa áll.

Gyakran az is előfordul, hogy az ingatlan tulajdonosa veszekedni kezd az utcai gyümölcsöt szedő járókelőkkel, holott valójában a fentiekből következően ezt neki nem áll jogában megtiltani, hiszen a termést bárki leszedheti, ha ezt a tulajdonos, tehát az önkormányzat elmulasztja.

A hullott gyümölcs más történet

Az utca közterület, ezért az ott lehullott földön heverő termést bárki felszedheti, ha a tulajdonos ezt nem teszi meg.

Amikor az utcáról pottyan be a kertbe

Ha az utcán álló gyümölcsfa ága átlóg, vagy a termése áthullik egy ingatlantulajdonos telkére, a jogszabály szerint azt csak akkor szedhetné fel, ha annak felszedését a gyümölcsfa tulajdonosa, vagyis az önkormányzat ésszerű időn belül elmulasztotta.

Amikor a kertből pottyan ki az utcára

Ha azonban egy magántelken álló gyümölcsfa ágai átlógnak az utcára, az áthajló gyümölcs a tulajdonosé, amit az engedélye nélkül nem szabad leszedni, vagyis ha ezt valaki mégis megteszi, akkor ugyanolyan lopást követ el, mintha az udvarból mondjuk elemelne egy ott kallódó kerti szerszámot.

A házon kívüli faültetés szabályai

Mivel a közterület tulajdonosa az önkormányzat, ezért oda csak a hivatal engedélyével lehet fás szárú növényt ültetni. Jellemzően az erre szóló engedélyt akkor tagadják meg, ha a település tervében tiltólistás növények, például fehér akác, bálványfa, gyalogakác, zöld juhar szerepelnek.

Ezen kívül évtizedekkel ezelőtt gyakori volt a gyümölcsfák utcai ültetése is, amit manapság szintén szokás elutasítani, méghozzá azért, mert a gyümölcsfák gyorsan elöregednek, nagy a gondozásigényük, azokat öntözni kell, évente metszeni, permetezni, és az efféle feladatokra általában nincs kapacitása az önkormányzatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük