Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült miért drágul megint az üzemanyag hazánkban: ez várhat az autósokra a következő hetekben


A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó szerint azért drágul tovább az üzemanyag Magyarországon, mert a háborúk miatti kedvezőtlenebbé váltak a világpiaci árak, illetve a forint–euró és a forint–dollár árfolyam alakulása is kedvezőtlenül hat a benzin és gázolaj jövedéki adójának alakulására.

Fotó: likebalaton.hu

„A kőolaj dollárban árazódik, tehát a dollár–euró árfolyam hatással tud lenn az euróelszámolású országok árszintjére. Egy biztos, ahol nemzeti valutát használnak, ott ez egy sokkal jelentősebb kockázat” – mondta Grád Ottó az ATV Híradónak.

A szakember kifejtette, hogy az üzemanyag árának meghatározásában a kitermelési és finomítási, továbbá a szállítási költségek, a kereskedő nyeresége és a különböző adók is közrejátszanak. Hozzátette, hogy az ár változásában „sok spekulatív ügylet” is közrejátszik, „hiszen a fizikai mennyiségek többszöröse megfordult a tőzsdei kötésekben”.

Jó hír, hogy Grád Ottó a következő hetekben nem számít további jelentősebb árváltozásra – kivéve, ha a fegyveres konfliktusok tovább eszkalálódnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük