Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, bezárják-e a templomokat


A Covid-19-járványhelyzet alakulása miatt, figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleményét, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – az egyház sajátosságait szem előtt tartva – visszavonásig az alábbiakat közölte:

  1. A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok továbbra is nyitva tartanak. Szentmisék is tarthatók, de azok csak úgy végezhetők, hogy a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban maradjanak.
  2. Ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal. Bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, több helyen van online vagy televíziós miseközvetítés.
  3. A szentmisén való részvétellel kapcsolatban az általános morális elvek továbbra is érvényesek. Kérik, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe. Idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testévreik, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett személlyel laknak együtt, hatósági karanténban vannak, jogosan félnek a közösségben való megjelenéstől, ezért mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól. Nyomatékosan kérik őket, hogy maradjanak otthon.
  4. Felmentést adnak mindazoknak is, akik úgy érzik, hogy számukra a szentmisén való személyes részvétel veszélyt hordoz magában.
  5. Plébániai oktatásokat, közösségi összejöveteleket szoros kivételektől eltekintve – amelyek során azonban követni kell az aktuális járványügyi és gyülekezési előírásokat – csak online formában tarthatók meg.
  6. A templomokban, egyházi intézményeinkben és plébániáinkon, valamint a szentségkiszolgáltatásban, illetve oktatási, szociális és egészségügyi itézményeikben továbbra is mindenben követni kell a vonatkozó járványügyi előírásokat.
  7. A plébániai és a szerzetesközösségeket továbbra is bátorítják, hogy – a járványügyi hatóságok előírásainak megtartása mellett – folytassák az imát a járvány érintettjeiért.

Jelen rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyékre érvényes – olvasható.

Mint ismert, a parlamenti döntés esetén szerda 0 órától érvényes járványügyi szigorító intézkedések nyomán, miután általános rendezvénystop lesz, és „minden gyülekezés tilos”, az egyházak is lépéskényszerben lehetnek, hiszen a bejelentések ezúttal nem sorolták fel kivételként a hitéleti tevékenységet. Igaz, az egyház és az állam alaptörvényben biztosított szétválasztása értelmében a kormányzat vagy a parlament nem is tilthatja meg a szentmiséket, istentiszteleteket.

MTI