Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

13 perc alatt Nyíregyházáról Budapestre? Megvalósulhat!


Komoly lépést jelentő tesztet hajtott végre tegnap a nevadai sivatagban a Virgin Hyperloop. A személyszállítást forradalmasító Hyperloop egy alagútban száguldó kis jármű segítségével képes lesz hihetetlen sebességgel eljuttatni utasait egyik helyről a másikra. A mostani teszt azért volt különleges, mert először ültek emberek egy járműben a teszt során.

Forrás: virgin.com

A cég két dolgozója egy 500 méteres pályán utazott végig 15 másodperc alatt, ami 172 kilométer per órás sebességet jelent. Ez azonban mindössze a töredéke annak, amit a Hyperloop el fog érni a jövőben. A végsebessége ugyanis 1000 kilométer per óránál is több lehet. A Virgin nem egyedüli az ilyen irányú fejlesztéseivel, de messze az első, aki utasokkal is tesztelt már. A két utas egyébként a leszállás után pszichológiailag és fizikálisan is meghatározó élménynek nevezte a kísérletet. Azt is hangsúlyozta a Virgin a tapasztalatok alapján, hogy nem kell hullámvasútra emlékeztető élményre számítani, tehát egyik utasnak sem volt rossz érzése vagy éppen hányingere, gyomorproblémája. Ráadásul ez még csak jobb lesz a jövőben.

A most megvalósuló ötlet eredetileg Elon Musk koncepciójából származik. Mágneses levitációval működő gyorsvonatoktól származik az ötlet, amelyek már önmagukban is villámgyorsak, az egyik japán vonat még 2015-ben elérte a 600 kilométer per órás végsebességet is. Ha a Hyperloop álma megvalósulna és Magyarországra is eljutna, akkor az azt jelentené, hogy Budapestről Nyíregyházára el lehetne jutni 13 perc alatt.

/www.napmintnap.com/