Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Csaroda, Felső-Szabolcs hírei, Gulács, Hetefejércse, Kölcse, Lónya, Márokpapi, Nyírség hírei, Regionális hírek, Rendezvények, Rétköz hírei, Szabolcs hírei, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei, Szatmár hírei, Szatmárcseke, Tákos, Tarpa, Vámossatya, Vezér cikkek

Két keréken barangolhatjuk be a Bereg és Szatmár örökségeit


Idén is két keréken járhatjuk be a vidéket: a megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség a Europe Direct Tájékoztatási Iroda segítségével ismét meghirdeti örökségtúráit a Középkori templomok útja mentén. Tavaly több mint 200 résztvevője volt a kerékpártúráknak, melyek a Felső-Tisza-vidéken különböző időpontokban és különböző irányokban szerveződtek. A Reformáció örökségtúra május 13-tól 16-ig Fehérgyarmattól Tuzsérig vezet, megmutatva a megye középkori templomainak legszebbjeit, történelmi és irodalmi emlékhelyeit, természeti szépségeit. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomainak legszebb csoportját a Felső-Tisza-vidéken található templomok alkotják. Díszítettségük és méreteik miatt nem véletlenül nevezik őket e vidék ékszerdobozainak. Mindamellett, hogy ezek a templomok a gótika kiemelkedő emlékei a Kárpát-medencében, a reformáció művészetének is legszebb példái. Látva ezeket a templomokat az emberben megkérdőjeleződik a reformáció puritánságáról alkotott képe. E vidék sorsa ezer szállal kötődik a reformációhoz. A vallástörténeti események figyelembevételével, joggal tekinthetünk erre a vidékre úgy, mint a reformáció magyarországi bölcsőjére. Olyan meghatározó vallástörténeti eseményeknek adtak otthont ezek a templomok, amelyek hozzájárultak a reformáció magyarországi előretöréséhez és megszilárdulásához. Nem csak templomairól vált híressé ez a föld. Szatmár-Bereg különleges szeglete Magyarországnak, a magyar irodalomtörténet kultikus zarándokhelye. A magyar irodalom szellemóriásainak és a magyar irodalomtörténet meghatározó alkotásainak szülőföldje. Itt született meg 1823. január 22-én a Himnusz, ez a táj ihlette meg Petőfi Sándort, ezen a „tündérszigeten” élte át legboldogabb gyermekéveit Móricz Zsigmond.

Reformáció útja örökségtúra – 2016. május 13-16.
Szent László örökségtúra – 2016. június 17-19.
Történelmi emlékhelyek örökségtúra – 2016. augusztus 13-14.

Két keréken barangolhatjuk be a Bereg és Szatmár örökségeit (1) Két keréken barangolhatjuk be a Bereg és Szatmár örökségeit (2) Két keréken barangolhatjuk be a Bereg és Szatmár örökségeit (3)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük