Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Készüljön fel a határon, olyan új intézkedéseket vezetnek be, ami mindenkit érinthet


Az Európai Unió Parlamentje és Tanácsa ideiglenes megállapodást kötött a Schengeni határellenőrzési kódex aktualizálásáról, amivel többek között csökkenteni akarják a belső határellenőrzések számát.

A megállapodást megküldik a tagállamok tanácsi képviselőiből álló Állandó Képviselők Bizottságának, a dokumentumot mindkét félnek hivatalosan el kell fogadnia, mielőtt az hatályba lépne.

A megállapodás értelmében a tagállamok csak abban az esetben vezethetnek be ellenőrzéseket a belső határokon, ha bizonyítottan komoly veszély fenyegeti a belső biztonságot, és más intézkedésekkel nem lehet azt megfékezni.

A megállapodás azt is tisztázza, hogy az ellenőrzések legfeljebb egy hónapig tarthatnak, és nem hosszabbíthatók meg három hónapnál hosszabb időre. Kivéve előre látható veszélyek esetén, amikor az ellenőrzéseket maximum hat hónapra lehet bevezetni és legfeljebb két egymást követő évre meghosszabbítani. Nagy horderejű kivételes esetekben akár két évnél tovább is meghosszabbíthatók maximum kétszer hat hónappal.

A belső határellenőrzés alternatívájaként megerősítenék a határokon átnyúló rendőrségi együttműködést a határ menti régiókban.

Az aktualizált kódex új határintézkedések bevezetését is előirányozza, hogy elejét vegyék a migránsok eszközként való felhasználásának. Eszerint új eljárásmódot írnak elő az illegális migránsok áthelyezésére is. Szabályozzák továbbá a nem uniós állampolgárokra vonatkozó utazási korlátozásokat súlyos egészségügyi veszélyhelyzetek esetén, a Covid során levont tanulságok alapján.

(Forrás: Schengen Visa Infoec.europa.eu, képek: Getty Images)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük