Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön az új rendszám, végre kiderült, mennyibe fog kerülni a magyaroknak


Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre. Megjelent az új formátumhoz igazított díjrendelet, a módosított előírások szerint a hatósági jelzések kiadásának 2009 óta változatlan költségei jövő nyártól sem emelkednek – jelentette be Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Az új formátumú rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A táblákon az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag és a fehér H jelzés mellett Magyarország címere is feltűnik.

A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna, ezért hosszabbodnak meg egy betűvel a hazai rendszámok 2022 nyarától. A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók. A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket.

Mosóczi László elmondta:

az intézkedés miatt tehát senki nem kényszerül felesleges utánajárásra, az egyébként is indokoltnál több ügyintézésre.

A kapcsolódó díjrendelet módosítása most egyértelművé teszi, hogy a már megszokott összegekbe kerülnek az új típusú rendszámtáblák is. A hatósági jelzések kiadásának tizenkét éve változatlan költségei jövő júliustól sem emelkednek.

ITT ÉRDEMES MEGJEGYEZNI, HOGY JELENLEG EGY PÁR ÚJ RENDSZÁMTÁBLA KÖLTSÉGE 8500 FORINT.

Hogyha valaki csak egy darab rendszámtáblát vásárolna, mert mondjuk elveszett, vagy megrongálódott a régi, az 5500 forintba kerül. A különleges rendszámtáblák párjáért 15000 forintot, míg darabjáért 8500 forintot kell fizetni. Magyarországon lehetőség van egyénileg meghatározott és egyedileg előállított rendszámtábla vásárlására is, amelynek ára jelenleg 435 000 forint.

A hosszabb formátum bevezetésével egyidejűleg egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák. Az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak ki 2022 júliusától. A jogszabályi környezet változásával például a mezőgazdasági erőgépek vagy a gyártók, fejlesztők tesztelési célú járművei esetében 2500 forintos illetékfizetési kötelezettség keletkezik. A költségek szinten tartása érdekében e járműköröknél ugyanennyivel csökkennek az ideiglenes rendszámok és kapcsolódó engedélyek díjai. Összességében tehát az új formátumú rendszámok egyetlen esetben sem növelik a tulajdonosok, üzemeltetők kiadásait.

Ilyenek lesznek az új magyar rendszámtáblák

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022. július elsejétől már új rendszámtáblákat kapnak az új autók Magyarországon. Az ITM a lépést azzal magyarázta, hogy a három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. Az új rendszám felmenő rendszerben kerül bevezetésre:

A jelenlegi szabályok úgy szólnak, hogy a sorozatban előállított rendszámtábla három betűjelet és három számjegyet tartalmaz. Ez most az alábbiak szerint változik: az állandó rendszámtábla a latin abc szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat –, az ezt követő címer után két betűjelből, kötőjelből és három számjegyből áll. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

új magyar rendszám autó
Forrás: a Kormány 303/2021. (VI. 1.) Korm. rendeletének melléklete.

Az új rendszámok vadonatúj tartalmi eleme a címer:

Az új rendszám miatt fejlesztik az informatikai rendszert

A kormány egy másik határozatában az új rendszámtáblák bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtéséről is döntött. A 7 pontból álló határozat kimondja többek között, hogy a kormány egyetért az új rendszámtáblák bevezetése miatt szükséges informatikai szakrendszerek fejlesztésével. Ebben a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-nek, az IdomSoft Informatikai Zrt-nek,a rendőrségnek, a közlekedési hatóságnak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak lesz feladata a gyakorlatban.

Varga Mihály pénzügyminiszternek minderre a jövő évi költségvetésben 320 millió forintot kell találnia, valamint további 112 millió forintot az új rendszerrel járó rendőrségi többletkiadások finanszírozására, és végül 508 millió forintnak kell rendelkezésre állnia az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások és bevételek fejezetében.