Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Augusztustól új orvosi ügyeleti rendszert próbálnak ki Magyarországon: az Országos Mentőszolgálat koordinálja majd a teljes ügyeletet


Augusztus elsejétől Hajdú-Bihar megyében próbálják ki az új orvosi ügyeleti rendszert. Ennek lényege, hogy az eddigiekkel ellentétben már nem az önkormányzat, hanem az Országos Mentőszolgálat koordinálja majd a teljes ügyeletet. Az ATV Híradó riportja.

Debrecenben a segélykérőkhöz ezután már nem ügyeletes orvos, hanem a mentőszolgálat munkatársa érkezik. Ez leginkább a falvakban élők számára hozhat kedvező változást. A város alpolgármestere, Széles Diána híradónknak azt mondta: a kormány ezzel a próbaprogrammal a kistelepülések egyik égető problémájára válaszol. „Egységes rendszerben történik a teljes megyei betegellátás, és az OMSZ gondoskodik erről” – összegezte Széles.

Az új rendszerben a sérültek már akkor megkaphatják a legjobb ellátást, amikor bekerülnek a rendszerbe. Így nem az orvosnak kell a mentőt hívnia, ami sokszor jelentős időveszteséggel jár.

Az új rendszerben minden egyes betegnél egy egységes elv szerint történik a kikérdezés, mely alapján eldől, hogy szakmai tanáccsal látják-e el a beteget, vagy éppen mentőt küldenek érte – magyarázta híradónknak Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója.

A betegek az új rendszerben azonnal a klinikára kerülnek, így nem kell előzőleg még egy ügyeleti központban várakozniuk.

A mentőszolgálat 18 telephelyen már korábban átvette az ügyeleti rendszer működtetését. Ez bővül most a debreceni klinika beállásával. A változás közelebb visz ahhoz, hogy a megyében a betegek lakóhelyüktől függetlenül egyforma ellátást kaphassanak.

atv.hu