Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön az őszi hullám: Az iskolakezdéssel a náthaszezon is érkezik, de van megoldás


Amikor a gyerekek visszatérnek az óvodai vagy iskolai közösségükbe a nyári szünet után, szinte elkerülhetetlen, hogy ne kapjanak el valamit. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosk Országos Egyesületének elnöke mondta el az InfoRádiónak, hogyan is lehet megfelelően felkészíteni a gyerekek szervezetét a közösségbe kerülés egészségügyi kockázataira.

Havasi Katalin szerint már az első őszi lehűlés megbetegítheti a kisgyermekeket, mivel visszatérve kis közösségeikbe, óhatatlanul is kicserélik egymás között a különféle baktériumokat és vírusflórákat. Míg az a gyermek, akitől a baktérium érkezik, valószínűleg már hozzászokott, így nem okozott semmilyen egészségügyi problémát, addig a másik gyermek szervezetét váratlanul érheti ez az új fajta bacilus, és megbetegítheti őt.

A háziorvos javaslata az, hogy akinek gyermeke beteges, és gyakorta volt beteg a tavalyi évben, akkor mindenképpen keressék fel a gyermekorvosát, és konzultáljanak vele a lehetséges immunerősítőkről vagy oltásokról.

Tanítsuk meg a gyerekeinket arra, hogy ne a levegőbe tüsszentsen, ne köhögjön a padtársára, hanem kapjon elő gyorsan egy kéznél levő zsebkendőt

– tette hozzá.

Kiemelte, az egészséges életmód sem elhanyagolandó, mivel sokat erősít a gyermekek immunrendszerén, ha megfelelő mennyiségű mozgás és sport szerepel a napirendjükben.

FONTOS, HOGY A SZEZONÁLIS GYÜMÖLCSÖKBŐL ÉS ZÖLDSÉGEKBŐL IS ELEGENDŐT FOGYASSZANAK, MIVEL EZ HOZZÁJÁRUL A VITAMINPÓTLÁSUKHOZ.

Illetve,

ha már otthon nem utasítja el ezeket az ételeket, akkor az iskola vagy óvoda menzáján is készségesebben fogja fogyasztani azokat.

Elmondta azt is, hogy nincs értelme fölöslegesen vitaminokkal etetni a gyermekeket, mivel a túlzott vitaminfogyasztás is ellentétes hatású lehet, és betegségeket idézhet elő a gyerekeknél.

A mesterséges vitaminokra akkor van szükség, ha valami miatt a gyerek nem jut hozzá a természetes vitaminforrásokhoz

– magyarázta.

Havasi Katalin kiemelten fontosnak tartja, hogy a szülők komolyan vegyék a járványhullámokat, főként a legjellemzőbb influenzaszezont. Elmondása szerint sokan nem hisznek már az influenzaoltásban, pedig az nagyon fontos dolog, ugyanis sokkal ellenállóbbá teszi a gyermekek szervezetét. Egy beoltott gyermek ugyanis ha el is kapja az influenzát, utána csak egy kis nátha lehet az utóhatás, ellenkező esetben pedig végig betegeskedheti az egész tanévet.

A folyadékpótlásról és annak minőségéről is szót ejtett, hangsúlyozta,

A GYEREKEKNEK VIZET KELL INNIUK, AZ VAN RÁJUK A LEGJOBB HATÁSSAL.

Szomorúan osztotta meg, hogy nagy aránya a kicsiknek szinte nem is ismeri a víz ízét, mivel leginkább cukros üdítőket vagy energiaitalokat isznak, amik nemhogy a folyadékpótlásban nem segítenek, hanem éppen a vízkiválasztást segítik. Megkérte a szülőket, figyeljenek oda gyermekeik megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitelére.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük