Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szigorít a szabályokon a NAV – Rossz hírt kaptak azok, akik a vendégmunkásokat foglalkoztatnak


Szigorodnak a munkaerőpiacra lépő külföldiek utáni szochokedvezmény szabályai. A változásnak nem örülnek majd a vendégmunkásokat foglalkoztató cégek.

2023. augusztus 14-től azok a munkavállalók, akik harmadik állam állampolgárai, nem tekinthetők munkaerőpiacra lépőnek, ezért a munkáltató utánuk már nem érvényesítheti a munkaerőpiacra lépők utáni szochokedvezményt.

A szociális hozzájárulási adóról szóló törvény szerint az számít munkaerőpiacra lépőnek, akinek a foglalkoztatás kezdete előtti 275 napon belül legfeljebb 92 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonya volt. Az adókedvezmény az első két évben legfeljebb a bruttó bérre (de maximum a minimálbérre) számított szocho összegével lehet egyenlő, a harmadik évben pedig maximum a minimálbér szochójának 50 százalékáig adható – írja a 24.hu.

HARMADIK ÁLLAM AZ EURÓPAI GAZDASÁGI TÉRSÉG ÉS MAGYARORSZÁG ÁLTAL KÖTÖTT KÉTOLDALÚ SZOCIÁLIS BIZTONSÁGRÓL SZÓLÓ EGYEZMÉNY HATÁLYA ALÁ NEM TARTOZÓ ÁLLAM, VAGYIS EZEN ORSZÁGOK ÁLLAMPOLGÁRAI UTÁN NEM JÁR A MUNKAERŐPIACRA LÉPŐK UTÁNI KEDVEZMÉNY.

A harmadik állam állampolgárára tekintettel kiállított igazolás 2023. augusztus 14-e után már nem vehető figyelembe, de a kedvezmény még egész augusztusra érvényesíthető.

Főszabály szerint, ha a munkavállaló az érvényesítési időszak alatt munkahelyet vált, az új kifizető az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt, akkor is, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos. A harmadik állam állampolgára után augusztusra a kedvezményt az új kifizető is érvényesítheti, akkor is, ha a munkáltatóváltás 2023. augusztus 14-én vagy azután történt.

A munkáltató (ideérve az új kifizetőt is) szeptemberre már nem érvényesíthet kedvezményt harmadik állam állampolgárának minősülő munkavállaló után, a korábban kiállított igazolás alapján sem.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük