Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön a rezsicsökkentés átalakítása: Jóval olcsóbb, de akár ingyenes is lehet majd az elektromos autók feltöltése


Jól járhatnak az elektromosautó-tulajdonosok a rezsicsökkentés átalakításával: a dinamikus árképzés lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy kihasználják az áringadozást, így akkor töltsék a járművet, amikor olcsóbb a villamos energia – szúrta ki a Villanyautósok.hu.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, olyan reformot tervez a magyar kormány, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett – olvasható az uniós helyreállítási terv új anyagában. Ez azt jelenti, hogy az évi 2523 kWh, azaz az átlagos fogyasztást meghaladó felhasználók dinamikusan változó árak mellett vételezhetik majd az áramot, azaz az átlagos fogyasztást meghaladó felhasználók dinamikusan változó árak mellett vételezhetik majd az áramot, azaz egy intelligens lakásvezérlő rendszer segítségével lehetősége lesz akkor használni az áramot, amikor az olcsóbb – például akkor, ha éppen csúcson van a napelem pillanatnyi termelése.

A CÉL TEHÁT NEM AZ, HOGY A FELHASZNÁLÓK CSÖKKENTSÉK AZ ENERGIAFOGYASZTÁSUKAT, HANEM AZ, HOGY TUDATOSAN ARRA AZ IDŐSZAKRA TERELJÉK ÁT A VILLAMOS ENERGIA FOGYASZTÁSÁT, AMIKOR AZ OLCSÓBB.

Az éves rezsicsökkentett keret felett a lakosság számára jelenleg 70 Ft/kWh az áram díja. A dinamikus árazással az olyan nagyfogyasztók, mint például az elektromos autókat töltők energiaköltsége jelentősen mérséklődhet, ehhez azonban oda kell figyelni arra, hogy például a napelemes termelés idején töltsük a járművet. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy az áramfogyasztás negatív tartományba fordul át, azaz többet termel egy háztartás, mint amennyit használ, így a fogyasztó kap pénzt az áramszolgáltatótól az autó feltöltéséért.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük