Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Eldőlt: nem lesz évközi nyugdíjemelés: a kormány segítségét kérik a nyugdíjasok


Amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lesz nyugdíjkorrekció – többek között ez a válasz érkezett a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnökének nyílt levelére a kormánytól, írja a Népszava.

MTI/Balogh Zoltán

Juhász László, a szervezet elnöke augusztusban a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől. Ennek oka a magas infláció. Juhász Lászlónak a miniszterelnök helyett a pénzügyminiszter, Varga Mihály válaszolt: a nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben, tavaly 14, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány. A szervezet szerint viszont a novemberi korrekció nem képes megóvni az infláció év közbeni hatásától a nyugdíjasokat.

Juhász László áprilisban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek küldött kérdéseket ugyanúgy az évközi kiegészítő nyugdíjemelés miatt. Levelére a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárától, Banai Péter Benőtől érkezett válasz. Banai akkor azt írta:

a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok kérését.

Ahogy arról korábban írtunk, a kormány továbbra is kitart azon várakozása mellett, hogy az idén 15 százalék lesz az átlagos infláció. Ezt az előrejelzést már a legtöbb elemzőház alacsonynak, túlságosan optimistának tartja, inkább a 20 százalékhoz közelebbi szintet tartja reálisnak. A kormány azzal számol, hogy 2024-ben viszont már csak 6 százalék lesz az átlagos infláció, vagyis a nyugdíjasok is ekkora emelésben részesülhetnek jövőre január 1-jén.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük