Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Januárban újabb nyugdíjemelés várható, februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj


Januárban újabb nyugdíjemelés várható. A 13. havi nyugdíj februárban érkezik – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Jövő év elején az utóbbi évek legnagyobb nyugdíjemelésére lehet számítani, a pontos mérték még nem ismert. Korábban 13 százalékos prognózis jelent meg ezzel kapcsolatban.

Az utóbbi évek legnagyobb nyugdíjemelésére lehet számítani januárban, amelynek pontos mértéke egyelőre nem ismert – írja a Világgazdaság. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban 13 százalékot prognosztizált, de szakértők szerint ez kevés lesz.

Január és február kiemelten fontos hónapnak ígérkezik a magyar nyugdíjasoknak, az elszálló infláció miatt ugyanis jelentős emelésre számíthatnak. Ezt hétfő délután Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette.

Januártól újabb nyugdíjemelés várható, februárban érkezik a 13. havi ellátás. Azon dolgozunk, hogy a szankciós válságban is megvédjük a nyugdíjak értékét

– írta a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

Konkrét számokat ugyanakkor nem közölt, így továbbra is kérdéses, hogy mekkora lehet az emelés. Ezt viszonylag könnyű meghatározni, hiszen a törvény szerint a jövő évi infláció mértékével megegyezően kell emelni a nyugdíjak értékét. Korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 13 százalékos inflációt prognosztizált, és hozzátette: nagyjából ekkora emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok januárban.

A kormány célja egyértelmű: meg kell őrizni a nyugdíjak reálértékét, azaz az infláció mértékével kell emelni.

„Más kérdés, hogy a 13 százaléknál várhatóan nagyobb lesz jövőre a pénzromlás, bár év végére lesz egy fokozatos csökkenés, a jelenlegi előrejelzések szerint 16-17 százalék lehet az éves infláció mértéke” – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük