Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt az új rendelet, több százezer dolgozónak ad anyagi támogatást a kormány


A Magyar Közlönyben péntek este már meg is jelent a rendelet, amellyel a kormány duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését. Ez a lépés több százezer munkavállalónak jelent anyagi támogatást, és megkönnyíti a munkába járásukat – írja a portfolio.hu.

Fotó: startapro.hu

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke tegnap számolt be arról, hogy a kormány a duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését. Elmondása szerint a változtatást hetekkel korábban a szakszervezetek kezdeményezték. A segítség mértékéről elmondta: míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok,

EZ A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI MINISZTER JAVASLATÁRA DUPLÁJÁRA, 30 FORINTRA FOG NŐNI.

Ezt követően jelent meg péntek este a rendelet, amelynek szövegezése szerint a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet a  munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén költségtérítés címén (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is)

 – a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy
– a hazautazásra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 30 forint értékben kap a magánszemély.

A szombaton hatályba lépett rendelet kimondja azt is, hogy a most meghatározott kilométerenkénti 30 forintos összeg első alkalommal a 2023 január hónapjára munkába járás címén kifizetett költségtérítés esetében alkalmazható. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 4. §-a esetében pedig a 2023. február hónapra kifizetett költségtérítésre alkalmazható először.

portfolio.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük