fbpx
Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ilyen időre számíthatunk a nyár első hónapjában – 30 napos időjárás-előrejelzés


A június általában a legcsapadékosabb hónapok közé tartozik, de nem mindig azt kapjuk ebben az időszakban, amit várunk  -írja az agroinform.hu.

Az idei év eddig – április kivételével – nem nagyon kedvezett a mezőgazdaságnak, a lehullott csapadék mennyiségét tekintve. A száraz téli hónapokat csak áprilisban követte olyan csapadékmennyiség, ami elérte az ilyenkor elvárható mértéket. Május csapadékmennyiségben sajnos elmaradt a várakozástól és ott, ahol a szokásost megközelítő mennyiség hullott, sem volt benne köszönet, ugyanis a csendes, áztató eső ebben a hónapban sem volt jellemző időjárásunkra. Annál inkább volt részünk, néhol jelentős károkat okozó záporban, zivatarban jégesővel, villámárvizekkel.

A hőmérséklet májusban magasabb volt a szokásosnál, ez meggyorsította ugyan a vegetáció fejlődését, de a csapadékhiány negatívan befolyásolta ezt.

Milyen szokott lenni a folytatásban, júniusban az időjárás?

A klimatikus adatokat elnézve akár rendkívül meleg időben is lehet részünk, hisz a hőmérsékleti szélsőségek tág határok közt alakulhatnak júniusban is, a hónap legmagasabb hőmérsékletét 2021. június 24-én Fülöpházán mérték, ott akkor 40.0°C-t mutatott a hőmérő. A hónap legalacsonyabb hőmérsékletét, -0.9°C-t pedig 1977. június 2-n regisztrálták, Alcsútdobozon.

Csapadékosságát tekintve június kiemelkedik az év más időszakai közül, ugyanis ebben a hónapban szokott a legtöbb eső esni. A havi csapadékösszeg országos átlaga júniusban 73 mm.

Nem egyenletes a csapadék területi eloszlása ebben a hónapban sem, az Alföldön helyenként jelentősebben kevesebb csapadék szokott esni ennél a mennyiségnél, éppen azokon a vidékeken, melyek idén eddig sem hoztak kiemelkedő csapadékmennyiséget, és a legsúlyosabb az aszály.

És akkor nézzük, mit hozhat június, ami az év legcsapadékosabb hónapja szokott lenni!

Várható időjárás június 1-5-ig

Június első hete nagyon változékonynak ígérkezik. Annak ellenére, hogy több hidegfront is átvonul majd felettünk, illetve elvonul a közelünkben, lesz részünk rekkenő hőségben is. Szombaton a csúcshőmérséklet mindenütt 30 fok felett várható, délen, délnyugaton a 35 fokot is elérheti. A frontokat záporok, zivatarok kísérik és a hevesebbek sajnos együtt járnak majd jégesővel, villámárvizekkel. Szükség lenne a csapadékra, csak éppen nem így. Jól jönne az áztató eső, ami be tud szívódni a talajba, de a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék több kárt okoz, mint amennyi a haszna.

Időjárás a hónap második hetében (június 6-12)

A vasárnap este, hétfőn érkező hidegfront véget vet az egy napos kánikulának, ám a front mögött érkező hűvös levegő csak átmenti lehűlést hoz, a hét közepén érkező újabb front előtt ismét magasra szökik majd a hőmérséklet.

A csütörtökön átvonuló hidegfront mögött szárazabb, hideg levegő érkezik fölénk, emiatt kánikulától mentes, mérsékelten meleg idő várható a hét végéig sok napsütéssel. A hét végén a legmagasabb napi hőmérséklet már ismét elérheti a 30 fokot és ezzel együtt újból számíthatunk záporokra, zivatarokra, de ezek csak viszonylag kis területére terjednek majd ki hazánknak.

Június 13-19

A hónap harmadik hete is ezzel a kellemes hőmérsékletű, nyári idővel indul, az Észak-Európa felett elhelyezkedő anticiklon délkelet felől szállítja a mérsékelten meleg levegőt térségünkbe.

Az időjárási frontok ezen a héten nem érik el hazánkat, dél, délnyugat felől egyre melegebb levegő sodródik fölénk, emiatt fokozatosan melegszik az idő, a hét második felében már ismét egyre többfelé emelkedik délutánra 30 fok fölé a hőmérséklet. Számottevő csapadék sem valószínű, de egy-egy kósza zápor, esetleg zivatar néhol azért kipattanhat. A kalászosok éréséhez szükséges a meleg, de nem ártana még egy kis csapadék.

Június 20-26

Időjárási front továbbra sem zavarja időjárásunkat, de mégis változékonyabbra fordul az idő, köszönhetően a fölöttünk felhalmozódó páradús, labilis levegőnek. Ezen a héten is meleg lesz, de napközben a magasra növő gomolyfelhőkből délután, este többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, s ezek mérséklik majd a nagy meleget, a hőmérséklet legmagasabb napi értéke itt kevéssel 30 fok alatt marad. Ott viszont, ahol nem esik majd eső, a hőmérséklet csúcsértéke változatlanul 32-35 fok körül alakulhat.

Június 27-30

A hónap utolsó hetében sem számíthatunk lényeges változásra, továbbra is a helyi hatások alakítják majd az időjárást. Marad a meleg, de záporok, zivatarok többfelé teszik majd változékonnyá az időjárást (főleg a délutáni, esti órákban). Országos eső továbbra sem várható, ez az aratási idő közeledtével jó hír is lehetne, de kérdéses, hogy az idei csapadékszegény időjárás mekkora károkat okozott a termésben. A gazdák valószínűleg nem lesznek elégedettek a terméshozammal, ami most tényleg az időjárás számlájára írható.

Összefoglalva

Nyári hónaphoz híven június hozza majd a kötelezőt. A gyakran előforduló hideg hónapkezdet most elkerül bennünket, sőt kimondottan meleg idővel, kánikulával kezdődik majd a nyár. Az időszak nagy részében a magas nappali hőmérséklet lesz a jellemző, hőség, kánikula több alkalommal is várható, de a hónap elején még az átvonuló frontok mérséklik a meleget. A hónap második felében tartósabbnak ígérkezik a meleg idő.

Országos, áztató eső továbbra sem valószínű, de záporok, zivatarok sokfelé teszik majd változékonnyá az időt. A jelenlegi előrejelzések szerint legszárazabbnak a hónap közepe ígérkezik.

Megjegyzés

  • A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M”-el, az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A” betű jelöli.
  • A klíma grafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült.
  • Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszútávú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előrejelezhetik.)

/www.agroinform.hu/


Don`t copy text!
%d bloggers like this: