Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az ukrán rendőrség kérésére, magyar tűzszerészek segítenek a csernobili akna- és lőszermentesítésben


A megbolygatott radioaktív porral szennyezett talaj miatt különleges a feladat.

A csernobili atomerőmű erősen sugárszennyezett zónájának akna- és lőszermentesítéséhez nyújtanak segítséget képzéssel és eszközökkel magyar tűzszerészek – közölte a Készenléti Rendőrség a police.hu oldalon.

Azt írták: a csernobili atomerőmű környékéről kivonuló orosz csapatok több helyen aknákat és robbanócsapdákat, valamint nagy mennyiségű lőszert, illetve robbanóeszközt hagytak maguk után. Ezért elkerülhetetlenné vált a terület akna- és lőszermentesítése, azonban a megbolygatott radioaktív porral szennyezett talaj miatt ez különleges feladatot jelent a szakembereknek.

Az Európai Bizottság Belbiztonsági és Migrációs Főigazgatósága kereste meg a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat által működtetett Közép-európai CBRN-E Kiképző Központot, hogy osszák meg ismereteiket az ukrán rendőrség tűzszerészeivel. Emellett az ukrán rendőrség kérésére a magyar tűzszerészek a Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportjának tagjaként is technikai támogatást nyújtanak – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a belügyminiszter az országos rendőrfőkapitány javaslatával egyetértve feladatként határozta meg

  • a képzési támogatás nyújtását,
  • humanitárius segítségnyújtás részeként védőeszközök és sugárfelderítésre alkalmas berendezések biztosítását, valamint
  • a más tagországok által technikai támogatásként felajánlott segélyek koordinálását, és azok eljuttatását az ukrán rendőrség tűzszerészeinek.

A csernobili zónába induló első segélyszállítmányt múlt héten adták át a beregsurányi közúti határátkelőhelyen – közölték. Itt az ukrán tűzszerészek és a Caritas munkatársai egyéni sugárzásmérő dozimétereket, sugárszennyeződés ellen védelmet nyújtó légzőkészülékeket, maszkokat, ruhákat és az ezekhez tartozó kiegészítőket vettek át. A következő szállítmányhoz további hat ország ajánlott fel eszközöket – jelezték.