Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így válhat fizetőssé a Facebook és az Instagram – Itt a tervezet, erre készülhetünk


A Meta azt tervezi, hogy az Európai Unió területén is elindítja a Facebook és az Instagram fizetős, de cserébe reklámmentes változatát.

Fotó: Shutterstock

A The New York Times értesült arról, hogy a két közösségi oldalt üzemeltető cég fontolgatja az előfizetéses verzió meghonosítását Európában. A lapnak három, az ügyre rálátással bíró személy beszélt erről, akik azt mondták:

A META ARRA VÁLASZOLVA TEHETI MEG EZT A LÉPÉST, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ A KÖZELMÚLTBAN SZIGORÍTOTT, ÉS KORLÁTOZTA A FACEBOOK ADATGYŰJTÉSÉT.

Azok ugyanis, akik fizetnének a két alkalmazásért, egyáltalán nem látnának reklámokat a felületeken. Ez pedig – a The New York Times forrásai szerint – közvetve megkönnyítené a Meta dolgát is, hiszen a cég a reklámok optimalizálásához gyűjt adatokat a felhasználókról, és emiatt keveredik újabb és újabb csörtékbe az unióval. Úgy vélik, hogy az előfizetés bevezetése még akkor is segíthetne, ha csak kevesen vennék igénybe a szolgáltatást, mivel szerintük az adatvédelmi hatóságok „aggályait” már ennek az alternatívának a létezése is csökkenthetné valamelyest.

A Meta nem reagált- A lap forrásai mindemellett leszögezték:

A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM INGYENES, REKLÁMOS VERZIÓI TOVÁBBRA IS ELÉRHETŐEK MARADNÁNAK EURÓPÁBAN.

Elmondásuk szerint azt még a Metánál sem tudják, hogy mennyibe kerülne majd az előfizetés, vagy hogy mikortól jönnének ki a fizetős verzióval. A The New York Times kérdéseket intézett a Metához is mindezzel kapcsolatban, de ők nem kívántak reagálni.

A lap megjegyezte, hogy a Meta/Facebook üzleti modelljének központjában a kezdetek óta az állt, hogy a felhasználók ingyenesen használhatják a programot, és a vállalat a hozzájuk eljutni kívánó hirdetőktől szerzi a bevételét. Ha most előállnak az előfizetéses verzióval, akkor az érdekes példája lehet annak, hogy az adatvédelmi szigorítások miatt miként kényszerülhetnek arra a nagy techcégek, hogy változtassanak az üzletpolitikájukon.

Mindennek előzménye, hogy júliusban az Európai Unió legfelsőbb bírósága korlátozta azt, hogy a Meta miként gyűjthet adatokat a felhasználóiról (a Meta pedig korlátozta az uniós felhasználók hozzáférését bizonyos funkciókhoz). A cég ezt megelőzően számos alkalommal súlyos, több száz millió eurós nagyságrendű bírságokat (idén májusban pedig egy rekordbírságot) kapott az unióban a jogosulatlan adatgyűjtések miatt.

Az Instagramnak egyébiránt már most is van egy fizetős prémiumfunkciója Magyarországon, de az nem a reklámokhoz/adatvédelemhez kötődik, hanem egészen más célokat szolgál.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük