Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Horgászok figyelem! Ezekre a halfajokra országos tilalom lépett életbe


Az őshonos halakra vonatkozó szabályok értelmében tilos ezeket a halfajokat megtartani.

Készítő: VectorStock.com/1869695

A garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna került védelem alá, és tart még a tilalmi ideje a süllőnek, a kősüllőnek, a balinnak és a sügérnek – írja a pecaverzum.hu.

Április 15-én, hétfőn 0 órakor lépett életbe a fogási tilalom, az őshonos halakra vonatkozó szabályok értelmében mérettől függetlenül tilos ezeket a halfajokat megtartani. A korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget.

A süllő, a balin és a sügér tilalmi ideje április 30-áig, a kősüllőé pedig június 28-áig tart. A csuka és a sebes pisztráng tilalmi ideje március végéig tartott.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglaltak szerint ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek.

Ezek országos szabályok, amelyektől eltérhetnek a vízhasznosítók, így horgászat előtt érdemes tájékozódni az adott vízterület szabályairól.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!