Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb a szakemberhiány hazánkban: továbbra is hónapokat kell várni az építőipari szakikra


elentősen nőttek az építőipari szakemberek munkadíjai: az egy négyzetméterre levített ár már 10 215 forint.

Mintegy 18 százalékkal nőttek az építőipari szakemberek munkadíjai az előző évhez képest – írja a Menedzsment Fórum a Mapei felmérésére hivatkozva. A drágulás egyrészt az inflációnak tudható be, másrészt annak, hogy a csökkenő kereslet miatt sok mesterember árnövekedéssel próbálja kompenzálni a kieső bevételt.

Az áremelkedés Pest vármegyében a legmagasabb, itt mintegy 31 százalékkal emelkedtek a munkadíjak, Budapesten pedig 28 százalékkal az előző évhez képest. A legalacsonyabb, 13 százalékos munkadíj-növekedést a Dél-Dunántúlon, illetve a Nyugat-Dunántúlon mértek (15 százalékot).

Budapesten és Pest vármegyében legalább 12 ezer forintra kell számítani négyzetméterenként.

A különbségek főként az egyes régiók gazdasági helyzetét, és az ott élők életszínvonalát tükrözik.

A felmérés szerint a szakemberek 60 százaléka további áremelést tervez az idei évben, melynek mértéke a 12 százalékot is elérheti. A szakemberhiány viszont mérséklődni látszik: az átlagos várakozási idő 52 napra rövidült a legutóbbi, februári adatok szerint. A legkevesebbet Hajdú-Bihar Vármegyében, a legtöbbet pedig Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében kell szakemberre várni. A leghosszabb várakozási idő a kőműveseknél és a burkolóknál tapasztalható, ami eléri az 59, illetve az 57 napot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük