Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hatékonyabb adóellenőrzés jön hazánkban: hamarosan teljesen új szintre lép az adózás


Az adózás új megoldása, gépek közötti valós kommunikáció, hatékonyabb adóellenőrzés, kevesebb adminisztrációs teher, kevesebb adóellenőrzés – így lehetne összefoglalni a kialakítás alatt lévő, új típusú áfabevallás rendszerét az RSM nemrégiben megrendezett online eseményén elhangzott információk alapján – írja a Portfólio.hu.

Az elektronikus számlázás jövőjéről, illetve az automatizált eÁFA bevallásról tartott közös előadást Czöndör Szabolcs, a NAV főosztályvezetője, valamint Németh Lilla, az RSM adóüzletágának igazgatója és Budai Mátyás, az RSM adóüzletágának junior menedzsere, a tanácsadócég webináriumán. Az adóhatóság illetékese azzal indította előadását, hogy az adózás digitalizációja egyre inkább teret nyer a világban, és a digitális megoldásokat többek között Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Lengyelország és Magyarország is alkalmazza. A hazai digitális megoldások között külön megemlítette az online pénztárgépet, a szállítmányozási kontroll rendszereket (mint idehaza az EKÁER), a tranzakció alapú adatszolgáltatásokat, vagy a könyvelési nyilvántartásokat és az adóbevallás kiajánlásokat, mint az e-szja és az eÁFA.

Németh Lilla, az RSM adóüzletágának igazgatója felidézte, hogy az Európai Bizottság tavaly decemberben adta ki az ÁFA a digitális korban névre hallgató intézkedéscsomaghoz tartozó héa irányelv módosító javaslatát. Az EU ezzel is lehetőséget szeretne adni a tagállamoknak, hogy azok megfelelő mennyiségű és minőségű kontroll adattal rendelkezzenek, ez az, amit a magyar adóhivatal idehaza már megvalósított az online számla rendszerrel és hasonló fókuszt szeretne most az EU is megalkotni.

Ezt követően Budai Mátyás, az RSM adóüzletágának junior menedzsere az elektronikus számlázás eddigi tapasztalatait osztotta meg. Kiemelte: a legelterjedtebb megoldás ezen a téren az elektronikus aláírással ellátott pdf alapú számla. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az Európai Bizottság javaslata nyomán ezen a téren is várhatóak változások. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a sima pdf nem lesz elfogadott és a számlabefogadói oldalon fontos változás lehet a vevői beleegyezés eltörlése.

Czöndör Szabolcs kitért arra is, hogy az adóellenőrzések szempontjából kiemelt jelentősége van a számlaadat-szolgáltatásnak, a jövőben viszont az adóhatóság már egy adózó áfaanalitikáját is látni fogja, ehhez jönnek még hozzá a számlaadat-szolgáltatásból és a fizetési adatokból kinyert információk.

További részleteket a Portfolio.hu cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük