Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ha idén beteg lenne, ezt jobb ha tudja – Óriási változások jönnek a magyar egészségügyben


Ugyan az Országgyűlés már korábban, az év utolsó ülésnapján elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását, azonban az erre vonatkozó rendeletek csak most jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Ahogy az már várható volt, változik a háziorvosi körzetek kialakítása. A rendelet szerint az Országos Kórházi Főparancsnokság a háziorvosi körzetek kialakítása során figyelembe veszi, hogy a háziorvosi körzetben ellátott lakosságszámnak a házi gyermekorvosi körzet esetén legalább 600 főt, a felnőtt és vegyes háziorvosi körzet esetén legalább 1200 főt el kell érnie. Tehát a létszámok alatt nem jöhetnek létre körzetek, illetve az ennél kevesebb ellátott esetén megszűnik a praxis.

Szintén módosul a  városi és a vármegyei kórház definíciója: a városi kórház a belgyógyászat, a sebészet, a szülészet-nőgyógyászat és a sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátás szakmák közül legalább kettőben a részére irányadó progresszivitási szinten az adott szakmában egészségügyi ellátást nyújt – olvasható a rendelet szövegében.

Vármegyei kórház pedig az alábbi szakmák közül legalább ötben a részére irányadó progresszivitási szinten az adott szakmában egészségügyi ellátást nyújt: belgyógyászat, endokrinológia, anyagcsere és diabetológia,  gasztroenterológia, nefrológia, sebészet, szülészet-nőgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, fül-orr-gégegyógyászat, szemészet, bőr- és nemibeteg-ellátás, neurológia, stroke ellátás, ortopédia, traumatológia,  urológia, klinikai onkológia, aneszteziológia, intenzív ellátás, pszichiátria, kardiológia, sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátás.

A rendelettel szintén élesedik a központi ügyeleti rendszer módosítása: az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szervezi ezt Budapesten kívül. A rendelet szerint az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvételével működő ügyeletet hétköznap 16:00–22:00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 08:00–14:00 óráig biztosítja. A területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgálatban dolgozó háziorvos, házi gyermekorvos az ügyeleti szolgálatban havonta legfeljebb kétszer részt kell, hogy vegyen. Az ügyelet helyszíne az OMSZ által a járás területén megjelölt ügyeleti helyszín. Az OMSZ által biztosított háziorvosi ügyelet hétköznap 22:00–08:00 óráig, hétvégén és ünnepnap 14:00–08:00 óráig tart.

A megjelent rendeletekből viszont hiányzik az a korábban belengetett terv, hogy a magánellátásban dolgozó orvosoknak kötelező jelleggel havi 20 órában a közellátásban is dolgozniuk kell, csak így tarthatnák meg működési engedélyüket. Szintén nem szerepel az a szabályozás, miszerint júliustól a szolgáltató esetlegesen 20 százalékkal csökkentheti az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvos és szakdolgozók alapilletményét, ha a teljesítménye nem éri el a kívánt követelményeket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük