Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Pontosított a kormány – Nem minden 30 év alatti anyának jár az szja-mentesség ők bukják a támogatást


2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak – ezt jelentette be Hornung Ágnes családokért felelős államtitkára.

Címlapkép: Getty Images

Bár ezt sokan úgy értelmezték, mintha minden 30 évnél fiatalabb édesanya részesülhetne a kedvezményben a jövő évtől – ehhez a több tízezer érintettről szóló kormányzati kommunikáció is hozzájárult –, a bejelentésben a „vállalnak” szón van a hangsúly.

Ugyanis, mint a kormányrendeletben írják, a kedvezmény „abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg”.

24.hu megkérdezte a tárcától, hogy mit jelent ez a gyakorlatban. Azt a választ kapták, hogy családi kedvezményen a gyermekek után járó, korábban megigényelt családi adó- és járulékkedvezményt kell érteni. Közölték: az az anya, akinek gyermeke 2023. január 1-jén (és azután) születik, jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére (adómentességére).

Vagyis aki 30 év alatti, de 2022. december 31-én vagy azt megelőzően született gyermeke, elesik az szja-mentességtől. Ugyanakkor ha újabb gyermeke születik 30 éves koráig, élhet a kedvezménnyel.

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy ha a  30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló diákhitel-tartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül.

A kitétel itt az, hogy a gyermektámogatási kérelmet a gyermek születését vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtja. Így például hiába született valakinek 2022 októberében, a diploma megszerzését követő két éven belül gyermeke, ezt a kedvezményt sem tudja érvényesíteni, a rendelet ugyanis 2023. január 1-jén lép életbe.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük