Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fontos videós figyelmeztetést adott ki az autósoknak a rendőrség

A rendőrség videóban mutatta meg, hogy mi a különbség a nappali menetfény és a tompított fényszóró között.

Képünk illusztráció Fotó: police.hu

A KRESZ előírásai szerint a forgalomban résztvevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani.A NAPPALI MENETFÉNY NAPPAL, JÓ LÁTÁSI VISZONYOK KÖZÖTT BÁRHOL HASZNÁLHATÓ,automatikusan kapcsolódik be gyújtáskor, és a helyzetjelző vagy tompított fényszóró felkapcsolásakor elalszik.

A TOMPÍTOTT FÉNYSZÓRÓ HASZNÁLATÁT NEM HELYETTESÍTI A FELKAPCSOLT NAPPALI MENETFÉNY,mert funkciójukat tekintve nem az a feladatuk, hogy megvilágítsák az utat a járművezető előtt, hanem hogy láthatóvá tegyék a járművet a többi közlekedő számára.

A tompított fényszóró használata korlátozott látási viszonyok között (például szürkület, eső, hó, por, köd…) és éjszaka lakott területen belül és kívül egyaránt kötelező – már csak azért is, mertNAPPALI MENETFÉNNYEL HÁTUL NINCS KIVILÁGÍTVA A (LEGTÖBB) AUTÓ, AMIRŐL NAGYON SOKAN NEM VESZNEK TUDOMÁST.

Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.NEM SZABAD HÁTSÓ KÖDLÁMPÁT HASZNÁLNI NAGY FORGALOMBAN, ILLETVE LASSÚ HALADÁSKOR, MERT ELVAKÍTHAT MÁSOKAT.