Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fontos adatokat közölt Kásler Miklós ez elhunytakról és a vakcinákról


Az EMMI minisztere bejelentette, hogy Magyarországon a koronavírus következtében elhunytak 33 százaléka cukorbeteg volt, és azt is, hogy az AstraZeneca második oltása után csökken az ellenanyag szint, ezért a harmadik oltást ezzel a vakcinával nem javasolja.

„Cáfolhatatlan kutatási eredményekkel tudjuk bizonyítani, hogy az oltás rendkívül fontos, életet ment” – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere az Életközelben című videós interjúban.

A tárcavezető szerint idén január 22. és június 10. között 3,7 millió embert oltottak be, akiknek az adatait feldolgozták. Ennek alapján elmondható, hogy a fertőzés ellen Magyarországon használt vakcinák 69 és 88 százalék között megvédték az embereket – hangzott el a minisztertől.

Kiemelte, hogy a halálozás megelőzésében még magasabb hatékonyságot mutattak a vakcinák: átlagosan 88 és 98 százalék közötti mértékben megelőzte a betegség súlyossá válását, illetve a betegeink elvesztését

– szemlézte Kásler interjúját a hvg.hu.

A „vakcinációval” mintegy 9 500 emberéletet lehetett megmenteni ebben az időszakban, és az érintetteknek majdnem a felét a két keleti vakcina beadása mentette meg – húzta alá Kásler Miklós.

Szerinte a keleti vakcinák iránti bizalom jelentősen javult a világban, amit igazol, hogy az Egyesült Államok is lehetővé tette a Sinopharmmal oltott emberek amerikai beutazását. Azt is kijelentette, hogy a Sinopharm szélesebb spektrumú védelmet biztosít, mint az összes többi vakcina.

Jellemző, hogy elsősorban az mRNS-alapú vakcináknál, tehát a Pfizer és Moderna estében az ellenanyagszint emelkedése gyors, viszont gyors a csökkenése is – fejtette ki, ezzel szemben, mint mondta, a vektor alapú vakcinák, tehát az AstraZeneca, az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm esetében ez az emelkedés hosszabb időn keresztül tart.

Az interjúban a miniszter arról is beszámolt, hogy az Magyarországon az emberek 8 százaléka szenved cukorbetegségben, ugyanakkor az elhalálozottak harminchárom százaléka volt cukorbeteg.