Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Fokozódik a távol-keleti helyzet: drámai fegyverkezésbe kezd Dél-Korea


Az északi provokációk nem maradhatnak válasz nélkül, az egyre jobb rakétákat tesztelő rezsim lépésre késztette Szöult.

Dél-Koreai katonák egy hadgyakorlaton
Fotó: Jong-Hyun Kim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Drámai mértékben erősíti védelmi képességeit Dél-Korea, válaszul Észak-Korea nukleáris fegyvereket tesztelő programjának felélesztésére válaszul – közölte a CNN szerint az ország védelmi minisztere vasárnap.

A politikus minderről a Szingapúrban tartott Shangri-La párbeszéd nevű biztonsági fórumon beszélt. Az északi fenyegetés hatására Japánnal valamint az Egyesült Államokkal is erősítik az együttműködést – közölte Lee Jong-Szup, aki szerint Észak-Korea ismétlődő rakétakísérletei és provokációi mind számukban, mind minőségükben fejlődnek, komoly kihívás elé állítva a térség békéjét és stabilitását.

A háromnapos rendezvényen – mely a térség katonai vezetőit gyűjti egy helyre – a phenjani fenyegetés is fontos téma volt, noha az ukrán háború némiképp beárnyékolta az eseményeket. Észak-Korea az idén már 17 rakétakísérletet hajtott végre, miközben mind az Egyesült Államok, mind a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) figyelmeztetett, hogy

a jelek alapján az ország ismét földalatti atombomba tesztekre készül, 2017 óta először.

Észak-Korea rakétakísérleteit, valamint az új dél-koreai elnök, Jun Szukjol beiktatását követően a jelek szerint Szöül keményebb hangot kíván megütni Phenjannal szemben. Az északi rezsim fenyegetésével szembeni tervek összehangolására is teret adó fórumon szombaton Lee amerikai és japán kollégájával Lloyd Austinnal és Nobuo Kisivel is tárgyalt. Egy vezető amerikai védelmi tisztviselő szerint Lee a szolidaritás kulcsszerepét vetette fel az elrettentés egyik fontos eszközeként.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy a három ország megossza egymás között a ballisztikus rakétákról összegyűjtött adatokat és további tárgyalásokat folytasson háromoldalú hadgyakorlatok kérdése kapcsán is.

Austin ígéretet tett az együttműködés mélyítésére is Japánnal és Dél-Koreával.

Korábban a hónap során egy északi tesztre az Egyesült Államok és Dél-Korea saját rakétáik tengerbe lövésével válaszolt, miközben az amerikai és a japán csapatok közös gyakorlatokat tartottak.

A koreai fél-sziget és az északiak rakétakísérletei kapcsán a kínai hadügyminiszter, Vej Fenge is megszólalt a fórumon tartott vasárnapi beszédében, ám noha kiemelte, hogy Kína a béke pártján áll, azt is felvetette, hogy Phenjan kétségeire a nemzetközi közösség nem adott választ, miközben az Észak-Koreát sújtó szankciók hátrányosan érintik az ország lakosainak életminőségét.

Az előző hónap végén Kína, Oroszországgal együtt megakadályozta az ENSZ-ben azt az amerikai javaslatot, mely tovább erősítette volna a Phenjant érintő szankciókat az elmúlt hónapok ENSZ-határozatokat sértő rakétakísérleteire válaszul.

Lee ugyanakkor a fórumon tartott beszédében azt is elmondta, hogy hazája hajlandó az északi gazdaság fejlődésének támogatására, de csak akkor, ha az északi rezsim lényeges haladást ér el az atomfegyverek leszerelése terén.