Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Két veszélyes koronavírus-mutáció gyors terjedésére figyelmeztet az európai járványügy


Az omikron két új alváltozata, a BA.4 és BA.5 gyorsabban terjed Európában, mint a többi koronavírus-változat, ez pedig több kórházi kezeléshez és halálesethez vezethet, ha dominánssá válnak a kontinensen – írja az ECDC-re hivatkozva a Reuters.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ közlése szerint a legtöbb uniós országban eddig a két alcsoport alacsony arányát mutatták ki, de azokban az országokban, ahol az arányuk nőtt – például Portugáliában, ahol május 30-ig a BA.5-ös vírus okozta az esetek 87%-át -, megugrott az összes megbetegedések száma.

A BA.4 és BA.5 úgy tűnik, hogy nem jelentenek nagyobb kockázatot a súlyos megbetegedések kialakulását tekintve, mint az omikron más változatai, de gyorsabb terjedésük az esetszámok, a kórházi kezelések és a halálesetek számának növekedéséhez vezethet.

Az ECDC a honlapján azt írja, hogy a BA.4 és BA.5 gyors terjedési képessége arra utal, hogy ezek a változatok dominánssá fognak válni.

Az amerikai járványügy a múlt héten azt közölte, hogy a BA.4 és a BA.5 a koronavírusos esetek közel 5%-át, illetve 8%-át tette ki június 4-én.