Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést adtak ki, veszélyes járművek jelennek meg a magyar utakon


A tavaszi munkálatok beindulásával mezőgazdasági gépek szinte bármelyik útszakaszon felbukkanhatnak.

Ha ezek a járművek úti céljukat másképpen nem, vagy csak legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, olyan útra is felhajthatnak – a gyorsforgalmi utakon kívül –, amelyen egyébként tiltják haladásukat – figyelmeztetett az Agroinform.hu.

A közúton mezőgazdasági járművekkel találkozó autósoknak leginkább két dologra kell nagyon odafigyelniük: ezeknek az eszközöknek a lassú haladására, valamint a méretükre.

AZ ALACSONY SEBESSÉG EGYRÉSZT NÖVELI A RÁFUTÁSOS BALESETEK KOCKÁZATÁT,másrészt türelmetlenné tesz egyeseket, ami meggondolatlan előzésekhez vezethet. E járművek emellett

GYAKRAN TÚLMÉRETESEK, NEM SZOKVÁNYOS, KIÁLLÓ RÉSZEKKEL VANNAK FELSZERELVE, AMIHEZ A KÖZLEKEDÉS TÖBBI SZEREPLŐJE NINCSEN HOZZÁSZOKVA.

A mezőgazdasági gépekre nem vonatkozik a 2,55 méteres legnagyobb megengedett szélességi korlátozás, 4,5 méter szélességig kísérőjármű nélkül, afelett kísérőjárművel közlekedhetnek a közutakon. Háromméteres szélesség felett ugyanakkor a gépen villogó sárga fénynek is működnie kell.

Fontos előírás ezekre a járművekre, hogy érvényes hatósági jelzéssel és kötelező biztosítással rendelkezzenek, világító- és fékberendezéseik kifogástalanul működjenek. Emellett az útra szennyeződést nem hordhatnak fel, szállított rakományuk szóródását pedig megfelelő eszközökkel meg kell akadályozniuk.

Balesetek az év minden hónapjában előfordulnak, de nem meglepő módon számuk leginkább március-áprilisban, a július-augusztusi időszakban és októberben emelkedett az átlagos havi érték fölé.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük