Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos dolgot közölt a NAV az elvált szülőkkel


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívta az elvált szülők figyelmét: a közös szülői felügyeleti jog nem azonos a gyermek felváltva gondozásával.

24.hu azt írja, gyakran tapasztalt hiba, hogy az elvált, külön élő szülők családi kedvezményt érvényesítenek a gyermekeikre, közös felügyeletet megállapító bírósági döntés, illetve ügyvéd előtt tett megállapodás alapján. Azonban van különbség a közös felügyeleti jog és a gyermek felváltva gondozása között.

A közös szülői felügyeleti jog azt jelenti, hogy a gyermek életét meghatározó körülményekről –  például névválasztás, iskolaválasztás, állampolgárság megválasztása – a szülők közösen döntenek. A felváltva gondozás ettől eltérően azt jelenti, hogy a szülők megegyeznek abban, hogy a gyermek meghatározott ideig az egyik, meghatározott ideig pedig a másik szülő háztartásában él, tehát időszakonként vagy az anya, vagy az apa gondoskodik róla.

A közös szülői felügyeleti jog a felváltva gondozás előfeltétele, de ettől a szülők még nem minősülnek felváltva gondozó szülőknek; ezt bírói ítélet vagy a felek bírói ítélettel jóváhagyott egyezsége, illetve a felek megállapodása tartalmazza. Megjegyezték azt is, hogy a családi kedvezmény érvényesítéséhez nem elegendő, hogy a szülő gyermektartást fizet, illetve hozzájárul a gyermekekkel kapcsolatos kiadásokhoz, és az sem, hogy a felváltva gondozásról megállapodás született bíróság vagy ügyvéd előtt.

Ha a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket jogerős bírósági döntés, egyezség vagy közös nyilatkozat alapján, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, akkor a gyermek a családi kedvezménynél mindkét szülőnél szerepeltethető kedvezményezett eltartottként, valamint a szülő házastársának bevallásában is.

Felváltva gondozás esetén a gyermekek után akkor érvényesíthet mindkét szülő családi kedvezményt, ha a kormányhivatal felé közösen nyilatkoztak, és a családtámogatási ellátásra – családi pótlékra – határozat alapján 50–50 százalékban mindkét szülő jogosult. Így a családi kedvezményre – 50–50 százalékos mértékben – mindkét szülő jogosulttá válik.

Azok a szülők, akik a gyermeküket ugyan felváltva gondozzák, de a családi pótlék 50–50 százalékos megosztását nem kérelmezték, nem jogosultak mindketten családi pótlékra, és így családi kedvezményre sem.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük