Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést adtak ki a fél országra: ma lecsap a vihar, jégeső veri az országot


Felhőszakadás, zivatarok és viharos széllökésekre figyelmeztet az Országos Meteorológiai szolgálat.

Fotó: MTI

Pénteken a déli, kora délutáni órákban a déli tájakon a záporok mellett várhatóan zivatarok pattannak ki, amelyek a délután folyamán északi, északkeleti irányba haladva átterjednek a Dunántúl keleti tájaira, illetve az Alföld északabbi területeire is.

Lokálisan rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék (több mint 20-25 mm) hullhat az egymást követő erősebb gócokból, emellett főként a kezdeti időszakban (a déli országrészben) viharos, 60-75 km/h-s széllökések, és jégeső is kísérhetik a zivatarokat. A késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység – jelenti az OMSZ.

Szombat hajnalban-reggel még több helyen, napközben már csak elszórtan várható eső, zápor. A hajnali 5-11 fokról délutánra 14 és 19 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap eleinte változóan felhős idő várható főleg keleten hosszabb napos időszakokkal, majd a nap második felében egyre többfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délután ismét egyre nagyobb területen alakulhat ki zápor, zivatar. A szél is többfelé megerősödik, Észak-Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet plusz 2 és 10 fok között alakul. A maximumok általában 19 és 25 fok között várhatók, de északkeleten néhol csak 16 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.