Közzétette - Kategória - Életmód és Egészség tippek

Ezektől a veszélyektől rettegnek most a legjobban a világon


A koronavírus-járvány csillapodásával könnyen azt gondolhatnánk, hogy fellélegezhetünk, és minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Ez azonban közel sem ilyen egyszerű: a változás folyamatos, ami senkinek sem engedi meg, hogy ott folytassa, ahol a válság előtt abbahagyta – írja a portfólió.

A cégeknek is gyorsan változó környezettel és az ezzel járó kockázatokkal kell szembenézniük, amelyekhez alkalmazkodniuk kell – máskülönben azt kockáztathatják, hogy lemaradnak. Ezek a kockázatok a szállítási nehézségek miatti ellátási lánc problémáktól kezdve a kibertámadások fenyegetésén át egészen a természeti katasztrófák okozta zavarokig terjedhetnek, derült ki az Allianz legújabb Kockázati Barométeréből, melyet több, mint 2500 kockázatkezelési szakértő bevonásával készítettek el.

Miközben az országok és a vállalatok továbbra is küzdenek a koronavírus-járvány hatásaival, legújabb felmérésükben közel 3000 kockázatkezelési szakértőt kérdeztek meg az Allianz Kockázati Barométerének elkészítése során 92 ország területéről és 22 ipari ágazatot lefedve, a felmérésnek az volt a célja, hogy

FELTÁRJÁK A 10 LEGFONTOSABB ÜZLETI KOCKÁZATOT, AMELYRE A VEZETŐKNEK 2021-BEN ODA KELL FIGYELNIÜK.

A lista alább látható:

A „pandémia-trió”

Üzletmenet megszakadása

Az üzletmenet megszakadása a legjelentősebb üzleti kockázatként vezeti a listát. Ez a kockázat a felmérés elmúlt évtizedében már hétszer került az első helyre, ami azt mutatja, hogy már jóval a világjárvány kezdete előtt is foglalkoztatta az üzleti vezetőket.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a világjárvány nem növelte volna e kockázat jelentőségét,

A MEGKÉRDEZETT VÁLLALATOK 94 SZÁZALÉKA SZÁMOLT BE UGYANIS 2020-BAN A KORONAVÍRUS OKOZTA ELLÁTÁSI LÁNC MEGSZAKADÁSÁRÓL.

Egyébként nyilván nem csak a járványhelyzethez köthető kockázatról beszélünk, idén például a Szuezi-csatorna „blokádja” volt a globális ellátási láncot egyik legrosszabbul érintő esemény, becslések szerint naponta hozzávetőlegesen 14 millió dollár (4,3 milliárd forint) bevételkiesést okozott a közlekedés leállása a Szuezi-csatornát elzáró teherhajó miatt még márciusban.

Az ellátásilánc biztonságának és ellenállóképességének növelése érdekében hat intézkedés bizonyult a legfontosabbnak a kockázatkezelési szakértők körében, elsősorban az üzletmenet folytonosságának biztosítása a leglényegesebb feladat, de kimondottan fontos még a beszállítói kör szélesítése és a digitális értékláncokba való fektetés is.

Világjárvány kitörése

A „Világjárvány kitörése” 15 helyet javítva a második legjelentősebb vállalati kockázattá lépett elő. Még a vakcinák érkezésének ellenére is aggodalomra adhat okot a vírus ellenőrizhetetlen terjedése és új változatai, mutat rá a felmérés.

A koronavírus természetesen alaposan felforgatta a vállalatok működését, és vélhetően a pandémia elmúltával is velünk maradhatnak bizonyos új trendek. Azzal kapcsolatban, hogy milyen járvány okozta változásoknak lehetnek a legkomolyabb hatásai az adott vállalatra, a következő hat válaszlehetőségre voksoltak a kockázatkezelési szakértők a legnagyobb arányban:

Kibertámadások

A harmadik legjelentősebb üzleti kockázat, a „Kibertámadások” fenyegetése szintén emelkedő tendenciát mutat, ez komoly mértékben a pandémiának is betudható, ahogy azt a fenti sávdiagramon is láthattuk. A globális kiberbűnözés a McAfee elemzése szerint például

2020-BAN MÁR KÖZEL EZER MILLIÁRD DOLLÁRRAL TERHELTE A GAZDASÁGOKAT

– ez majdnem 100 százalékos ugrás a két évvel azelőtti adatokhoz képest.

Forrás: McAfee

Egyéb társadalmi-gazdasági kockázatok

A fent említett három legfontosabb kockázatot a pandémia triónak tekintik az elemzés készítői, mivel direkt módon a koronavírus-járványnak is köszönhető, hogy ilyen előkelő „helyezést” értek el a listán. A következő néhány figyelemre méltó üzleti kockázat azonban inkább már csak indirektebb, vagy éppen semmilyen módon sem egyeztethető össze a pandémiával.

Piaci fejlődés

A „Piaci fejlődések” egy relatíve tág fogalom, ide tartozik például a globális GDP alakulása, a különböző növekedési előrejelzések és az adósságok kezelése, illetve a fizetésképtelenség aránya is. Globálisan a GDP várhatóan 4,4 százalékkal fog emelkedni 2021-ben, szemben a 2020-as 4,5 százalékos eséssel, a GDP növekedési becslésekben rövid távon akár 2 százalékpontos növekedést is eredményezhetnek azonban a gyors és sikeres oltási kampányok.

A hosszú távot tekintve azonban a világnak meg kell küzdenie a rekordösszegű, 277 ezer milliárd dolláros adóssággal, ami potenciálisan befolyásolhatja ezeket a gazdasági növekedési előrejelzéseket.

A NÖVEKVŐ FIZETÉSKÉPTELENSÉGI RÁTA SZINTÉN EGYIKE A LEGFŐBB AGGODALMAKNAK.

Egyéb kockázatok

Az olyan tartósan fennálló, hagyományosnak nevezhető kockázatok, mint a tűzesetek és robbanások különösen károsak a gyártás és az ipar számára. A 2020. augusztusi bejrúti robbanás például 15 milliárd dolláros kárt okozott, mutat rá a felmérés.

Mi több, a politikai kockázatok és az erőszak világszerte megnövekedett számban, mértékben és időtartamban is a felmérés szerint, elsősorban polgári zavargások és tüntetések formájában. Az ilyen „zavarok” hatását gyakran alábecsülik, de a biztosított károk akár milliárdos nagyságrendűek is lehetnek.

Érdekességként megjegyzendő, hogy

A KLÍMAVÁLTOZÁS MINDÖSSZE A KILENCEDIK LEGKOMOLYABB FENYEGETÉSKÉNT SZEREPEL

az idei listán, a tavalyihoz képest két helyezéssel került hátrább az ilyen jellegű kockázat. Arra a kérdésre, hogy melyek a legjelentősebb környezeti kitettségek, amik befolyásolhatják az adott vállalat helyzetét, az alábbi négy lehetőség lett a leggyakoribb a szakértők körében: