Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Évente kell majd magunkat oltani koronavírus ellen


Szingapúri tudósok szerint az immunrendszer által koronavírussal szemben termelt antitestek az idő előrehaladtával kikophatnak a szervezetből, ezért évente emlékeztető oltásokkal kell majd pótolni őket.

A tanulmány során egyetemi kórházak koronavírus-pácienseit vizsgálták és rájöttek, hogy nem mindenkinél alakult ki a védettség azután, hogy átesett a fertőzésen – írta a Today Online hírportál.

A kutatók összesen 164 covid-beteget követtek nyomon 9 hónapon keresztül, a kísérletek ideje alatt többek között analizálták a tőlük begyűjtött vérmintákat, megfigyelve a semlegesítő antitestek viselkedését, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a Sars-Cov-2 vírus támadásának megakadályozásában.

Az adatok alapján kiderült, hogy a védettségi szint egyénenként eltérő, ami viszont ennél sokkal fontosabb, hogy az antitestek korántsem bizonyultak robusztusnak, csupán az első egy-két hónapban maradt magas a koncentrációjuk a véráramban, utána folyamatosan csökkent az ellenanyag szintje a szervezetben.

Mindezekből kifolyólag arra a következtetésre jutottak, hogy az egyszeri vakcináció hosszú távon nem elegendő, további megerősítő oltások szükségesek ahhoz, hogy kialakuljon a maximális védettség.

Az antitesteken kívül a T-sejt immunitást is górcső alá vették – ezek olyan fehérvérsejtek, amelyek képesek elpusztítani a vérben található kórokozókat, például a Covid19-et okozó Sars-CoV-2 vírust is.

Kutatók rájöttek, hogy a T-sejt immunitásra még akkor is hagyatkozni lehet, ha a semlegesítő antitestek szintje alacsony, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer állapotától függően kell meghatározni az éves újraoltás lehetőségét.