Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elismerték: maradandó károsodást okozott a Covid-oltás, van ahol már kártérítést fizetnek


Folyamatban van az oltási károsodások elbírálása, van, akinek kártérítést fizetnek.

Forrás: Leigh Prather – stock.adobe.com

Németországban mintegy 65 millió embert oltottak be a koronavírus elleni védőoltással az elmúlt évek során. A törvény szerint az oltást követő fél éven belül lehet jelezni, ha valakit egészségi károsodás ért. Tízezrek éltek a lehetőséggel.

A tartományi hatóságnál jelezhetik kártérítési igényüket azok, akik a Covid-oltással kapcsolatban olyan mellékhatásokat tapasztaltak magukon, amelyek tartós egészségkárosodáshoz vezettek. Mintegy 65 millióan kaptak legalább egyet belőlük, közülük egészen pontosan 11 827-en adtak be kérelmet.

Még nem bírálták el az összes igényt

Az észak-Rajna-vesztfáliai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint túl kevés az elbírálással foglalkozó szakember, illetve nem rendelkeznek minden esethez elegendő információval, ami alátámasztaná az egyes klinikai kórképek és az oltás közötti összefüggéseket. Az Economx értesülései szerint az oltási károsodásokkal foglalkozó kérelmek közel fele, 5600 vár még elbírálásra.

A feldolgozott esetek jelentős részét, mintegy 5000 beadványt elutasítottak.

A hatóságok csak abban az esetben adnak kártérítést, ha az okozott egészségügyi kár minden kétséget kizáróan túlmutat a normálisnak mondható oltási reakciókon, illetve tartós károsodásról van szó.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük