Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Csak úgy ömlik a szemét az országba: több mint száz tonna szemetet szedtek ki a Tiszából


Több mint 100 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Pet Kupa önkéntesei az elmúlt négy évben, ráadásul ennek több mint a felét újra is hasznosították. A „petkalózok” segítségével a Hulladékmentes Tisza program alatt ráadásul létrejött az első hazai Folyómentő Központ a Kiskörei Vízlépcsőnél, valamint környezetvédelmi programokat is indítottak a Tisza forrásvidékén.

Az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF) és a Coca-Cola Magyarországgal közös programjuk keddi záróeseményen a Pet Kupa alkotói meséltek az elmúlt évek kihívásairól és eredményeiről, valamint beszéltek arról is, hogy miért álltak össze egy pet-palackokat forgalmazó céggel a projekt kedvéért. Később pedig bemutatták, hogy hogyan tökéletesítették az elmúlt négy évben a hulladék útját követő GPS palackjukat és hogyan készítettek egy Ivóvíz Cserebere Pontot, ahol műanyaghulladékokért cserébe bárki ivóvízhez juthat. A hulladékokból pedig elkezdtek újrahasznosított termékeket gyártani, mint például a kizárólag újrahasznosított műanyagból gyártott folyómentő plasztikkajakot.Az elmúlt négy év egyik legnagyobb sikerének mindenki a folyómentő kajak-flottát tartotta.

A kizárólag újrahasznosított műanyagból gyártott vadvízi kajakok elkészítéséhez kb. 300 kg hulladékot kell összeszedni a folyóból vagy az árteréből, amiből a szakszerű szelektálás után körülbelül 20 kg kajak-alapanyagnak alkalmas HDPE típusú műanyag nyerhető ki. Ebből készült el az első prototípus is, ami még úszni sem tudott, mostanra viszont olyan túrakajakokat gyártanak, amiket később fel tudnak használni a folyómentő munkákhoz is.Emellett készítettek tisztálkodási és közösségi funkciókat is ellátó Ivóvíz Cserebere Pontot, aminek a legfontosabb célja, hogy ivóvizet biztosítson a folyókból olyan helyeken, ahol ezt a közműszolgáltatás nem teszi lehetővé. A konténer pedig műanyag- és újrahasznosítható hulladék átvételi pontként fog üzemelni, aminek nagy jelentősége van az olyan térségekben, ahol a szelektív hulladékgyűjtés és szemétszállítás nem érhető el, mint például Ukrajnában is, a Tisza forrásánál, ahol döntő mennyiségű hulladék kerül a folyó vizébe a közműszolgáltatások hiánya miatt. A Pontot márciusig pedig bárki megtekintheti (előzetes egyeztetést követően) Budapesten, a Dürer Kertben.

A Kiskörei Vízlépcső mellett pedig kiépült egy Folyómentő Központ is, ahol egy hulladékkezelő és -válogató infrastruktúrával, rendszeressé vált a hulladékok szétválogatása és az újrahasznosításra való előkészítése. Így most már a kitermelt hulladék több mint fele hasznosul újra. Valamint tökéletesítették a hulladék útját követő GPS palackjukat is, amivel az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl képesek a folyami műanyagszennyezés útját is hatékonyabban megfigyelni, ezáltal pedig könnyebben védekezni ellene. Az esemény végén pedig az is kiderült, hogy a jövőben szeretnének egy olyan előrejelzési rendszert kifejleszteni, ami előre jelzi a nagyobb hulladékhullámokat.

Forrás: 444.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük