Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Elege van a sok különböző töltőből? Jönnek az egységes töltők az Európai Unióban


Az Európai Parlament piaci és fogyasztóvédelmi bizottsága támogatta az Európai Bizottságnak a mobiltelefonok és más elektronikai eszközök egységes töltőjének bevezetéséről szóló javaslatát.

Az EU azon dolgozik, hogy az USB-C típusú csatlakozót tegye szabvánnyá – közölte az EP. A sokféle töltő nem csak kellemetlenséget okoz a használóknak, de több tonna felesleges e-hulladékot is termel. Az EU egységes csatlakozókat szeretne.

Egy uniós felmérés szerinti a fogyasztók 84 százalékának jelentenek gondok a különféle töltők. A bizottsági javaslat kiterjed a mobiltelefonokra, a táblagépekre, a digitális fényképezőgépekre, a fejhallgatókra, a headsetekre, a kézi videojáték-konzolokra és a hordozható hangszórókra. A képviselők szeretnék, ha a javaslat kiegészülne e-olvasókkal, kis teljesítményű laptopokkal, billentyűzetekkel, egerekkel, fülhallgatókkal, okosórákkal és más elektronikus játékokkal. Azt is javasolják, hogy a Bizottság harmonizálja a vezeték nélküli töltési megoldásokat. Az új jogszabály értelmében az új készülékeket már nem kell töltővel együtt árulni. A Parlament már több mint 10 éve szorgalmazza a hordozható eszközök közös töltőjének bevezetését. Bár egyes vállalatok önkéntes kezdeményezéseket indítottak, amelyek csökkentették a töltőtípusok számát, ezek nem voltak elegendőek az EU e-hulladék csökkentésére vonatkozó célkitűzéseinek eléréséhez.