Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Aszteroida közelít a Föld felé: űrszondát indított miatta a NASA


Egy hatalmas aszteroida fog elhaladni a Föld mellett április 28-án hajnalban – írja a Live Science. A 418135 (2008 AG33) jelű kisbolygó a becslések alapján 350-780 méter széles. Az égitest biztonságos távolságban, 3,2 millió kilométerre jár majd. Csillagászati szempontból ez igen kis távolságnak számít.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / GETTY IMAGES

 

Azok a nagyobb és gyorsabb objektumok, amelyek képesek 7,5 millió kilométernél közelebb kerülni, a NASA besorolása szerint potenciálisan veszélyesnek számítanak. Az ilyen égitesteket a kutatók alaposabban monitorozzák, hogy jobban megismerjék tulajdonságaikat és mozgásukat. Egyelőre nem észleltek olyan objektumot, amely tényleges fenyegetést jelentene.

Az emberiség mindenesetre egyre közelebb áll ahhoz, hogy sikeresen tudjon védekezni a valóban veszélyes égitestekkel szemben. Amerika például tavaly év végén indított el egy kísérleti aszteroida-eltérítő missziót, de Kína is gondolkozik hasonló küldetésben.

A most érkező objektumot 2008-ban fedezték fel. Az égitest utoljára 2015-ben közelítette meg a Földet, legközelebb pedig 2029 májusában érkezik majd. Az elkövetkező hetekben egyébként egy másik nagy aszteroida is elhalad mellettünk, ez a 380-860 méter átmérőjű 467460 (2006 JF42), amely május 9-én száguld el bolygónknál – írja a 24.hu.