Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyszerűbbé teheti az álláskeresést egy új fejlesztés


Az OpenAI generatív mesterséges intelligenciájára (MI) épülő chatbotot mutatott be a LinkedIN. Az új szolgáltatás az álláskeresőket segítheti a portálon például úgy, hogy elmondja, hogyan alakíthatják át a profiljukat, hogy kitűnjenek a munkakeresők közül.

Új szolgáltatással jelentkezett a LinkedIN

Prémium fiókkal rendelkező álláskeresőknek lehet nagy segítség a LinkedIN új fejlesztése. Olyan generatív MI-támogatott chatbotot indít a portál, amely például személyre szabott tanácsot adhat a felhasználóknak arról, mely nyitott pozíciókra felelhetnek meg, valamint hogyan alakíthatják át a profiljukat, hogy kitűnjenek a regisztrált munkakeresők közül. Az új algoritmus az OpenAI megoldásaira épül.

A chatbot a gyakorlatban úgy működik, hogy a felhasználók miután megnyitották a csevegőablakot, kérdéseket tehetnek fel írásban például az adott álláshirdetéssel, a munkakörrel, a céggel vagy a juttatásokkal kapcsolatosan. De arra is rákérdezhetnek, megfelelnek-e ahhoz a szerepkörhöz a profiljuk alapján. A felhasználók maguk is megfogalmazhatják a kérdéseket, vagy választhatnak az előre megírtakból. Sőt, az MI-asszisztens karriertanácsokat is nyújthat a portál hírfolyamában megosztott tartalmak alapján.Azonban a VG megjegyzi, a chatbor egyelőre béta-üzemmódban érhető el. Viszont így is segíthet felgyorsítani az álláskeresést.

Ezek a legkeresettebb diplomák a magyar munkaerőpiacon

A Profession.hu adatbázisukból pedig kiderül, a cégvezetés és menedzsment; a jog, jogi tanácsadás; valamit a marketing, média, PR volt a három legkeresettebb terület a munkavállalók részéről a diplomát igénylő munkaterületek között az elmúlt egy évben.A munkáltatók pedig elsősorban a fogorvos, orvos, szakorvos; a minőségbiztosítási mérnök; a tanító, tanár, pedagógus; valamint a mérnök vezető területeken kerestek diplomával rendelkező alkalmazottakat.

Azt is közölték, a diplomás pályakezdők átlagos bérigénye jelenleg nettó 308 000 forint.

Az aktív, diplomás álláskeresők átlagos bérigénye a portálon megadott információk alapján jelenleg havi nettó 402 200 forint. A Profession.hu 2023 őszén megjelent HR körkép kiadványa arra mutatott rá, hogy a tavalyi évben a magyarországi munkáltatók 72 százaléka eszközölt béremelést, átlagosan 14 százalékot. A cégek toborzási eszköztárában a bér továbbra is kiemelt szerepet kap, a munkavállalók körében ugyanis is vezető motivációs tényezőről beszélünk

– tájékoztatott Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója a portál közleményében a napokban.

Kevesebb diplomásra lehet szükség

Hozzátette, csökkent a diplomát elváró hirdetések aránya az elmúlt években. Például amíg 2020-ban az összes hirdetés 34 százaléka tartalmazott felsőfokú végzettségre vonatkozó kritériumot, 2022-ben csak 26 százalék. Ez az érték tavaly is hasonlóan alakult.

Évek óta tartó nemzetközi és hazai trendet, hogy a vállalatok számára a diploma mellett (vagy épp helyett) egyre fontosabbá válik a tanulási készség vagy az attitűd, amikor munkaerőt toboroznak. A gyorsan változó, innovációktól hangos környezetben ezek szerepe felértékelődik, így néhány szektortól eltekintve, elsősorban ezt keresik a cégek a jelöltek profiljában

– ismertette a szakember.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük