Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több magyar költözik vidékre, megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése


A Magyar Falu Program elmúlt három évének hatására megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Kóspallagon.

FORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Gyopáros Alpár a programban felújított települési főút ünnepélyes átadóünnepségén azt mondta: a Magyar Falu Program 2018–2019-es megindításával a kormány deklarálta azt a célt, hogy jelentős demográfiai fordulatot szeretne végrehajtani a hazai kistelepüléseken, ellensúlyozva az évtizedek óta zajló népességcsökkenést.

Ennek az eredménye már ma is látható: az alig több mint három éve futó program eredményeként a 2500, korábban csökkenő lélekszámú kistelepülésből 1200-on már tendenciózusan növekszik a lélekszám

– ismertette a kormánybiztos, hozzátéve: a falvak felénél három év alatt elérték ezt a fordulatot, tehát érdemes folytatni a programot.

Tízszázalékos népességnövekedést is jegyeztek

A politikus úgy fogalmazott, hogy a népességszám emelkedése Kóspallag esetében is szembetűnő, 2003-ban a KSH adatai szerint nyolcszázan laktak a településen, egy évtizeddel később már csak hétszázan. A legfrissebb adatok szerint ez mára 770 főre emelkedett. Hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy három év alatt tíz százalékkal emelkedett a település lélekszáma.

Az elkövetkező években is a lehetőségekhez mérten továbbviszi a kormány a programot, és forrásokat biztosít a helyi intézmények és szolgáltatások fejlesztésére.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője az MTI szerint elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében olyan projektek valósultak meg az elmúlt években, amelyek önerőből nem jöhettek volna létre.

Hozzátette, hogy lassan a programnak köszönhetően a településeken ugyanolyan közszolgáltatások érhetők el függetlenül attól, hogy mekkora léptékű a település. Egyre többen választják azt, hogy gyermekeik falusi környezetben nevelkedjenek – fűzte hozzá az államtitkár.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük