Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

További ellátási gondok jöhetnek az egészségügyben, ezúttal a laborvizsgálatoknál


A múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak jövő év márciusától lehetőség szerint a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai NKft. szolgáltatásait kell igénybe venni. A Magyar Orvosi Kamara a laborszolgáltatások centralizálását részben támogatja, de esetleges ellátási problémákra is figyelmeztet.

Jövő márciustól az állami kórházaknak a laborvizsgálatokat az állami labortól kell megrendelniük – ezt tartalmazza az egészségügyi ellátás megújításával kapcsolatos törvénytervezet, ami a parlament előtt van, a múlt héten tartottak róla maratoni vitanapot, a törvényt még nem szavazták meg, a tervek szerint jövő héten dönthetnek róla a képviselők.

A múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak jövő év márciusától lehetőség szerint a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai NKft. szolgáltatásait kell igénybe venni.

A Takács Péter által benyújtott egészségügyi reformcsomag centralizációs lépése szerint a közfinanszírozott, állami fenntartású fekvőbeteg-szakellátó egészségügyi intézményekben jön létre az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálása mellett a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (NOLD NKft.) néven. A NOLD önálló országos intézmény lesz, és az egyetemi laborok mellett dolgozik majd.

A tb-finanszírozott intézményekben a „lehetőség szerint” a NOLD NKft.-nek kell végeznie a labordiagnosztikai feladatokat. Működésükről 2024 végéig kell jelentést készítenie a kormány számára.

Az állami labornak, vagyis a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak (NOLD NKft.) egyetlen tulajdonosa a magyar állam. Vezetője Boér Gábor, aki jelenleg a Belügyminisztériumban az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Azaz az általa vezetett laborcéget majd az a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza, amelynek tevékenységét ő felügyeli – írja a Népszava.

Ellátási zavarokra figyelmeztet a kamara

A Magyar Orvosi Kamara, amikor véleményezte az egészségügyi reformjavaslatot, a Takács Péter egészségügyi államtitkárnak küldött levelében azt írta a laborszolgáltatások centralizálásáról, hogy azzal egyetértenek, hogy egységes metodikával kell végezni a laborvizsgálatokat, és idősoros elemzésre alkalmas módon kell az adatokat az EESZT-be feltölteni. Ugyanakkor mivel jelenleg egy nemzetközi piaci cég végzi a laborvizsgálatok jelentős részét, a gyors államosítást drágának tartják és az átállás során átmenetei ellátási zavarok is lehetnek – írta a MOK.

Az Opten szerint a NOLD Nkft.-t egy éve hozta létre az Országos Kórházi Főigazgatóság korábbi cége, az EH Ügyelet Nonprofit Kft. felszámolásából. Az új cég feladata az országos laborhálózat egységes irányítása, működtetése. A Nemzeti Diagnosztikai Laborhálózat (NLH) kialakításának végleges tervét – sajátos módon „Liliom program” fedőnéven – Kásler Miklós még humánminiszterként vitte a kormány elé. A centralizáció célja egyes vélemények szerint a magántulajdonú laboratóriumok kiszorítása a közfinanszírozásból.

2019-es adatok szerint az egészségbiztosító 230 millió laborvizsgálatért 57 milliárd forintot fizetett ki.

A tervezet szerint az állami laborhálózat öt régióközponttal működne. Egyelőre az orvosi egyetemek klinikái és az egyházi kórházak laborszolgáltatásai kimaradnak az államosításból.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük