Közzétette - Kategória - Egyéb

Egyre rosszabbul alakul a majomhimlő – Nagyobb járványtól kell tartani?


Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC által 2022. május 19-én közreadott, 2003-ban elektronmikroszkóppal készített kép a majomhimlő virionjáról az Egyesült Államokban. A biológiai minta prérikutyából származik.

Fotó: 123rf.com

2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. A hólyagos bőrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedő fertőzés nyugat-afrikai eredetű, és először 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlősállatról emberre, lefolyása vírustörzstől függően változik

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC által 2022. május 19-én közreadott, 2003-ban elektronmikroszkóppal készített kép a majomhimlő virionjáról az Egyesült Államokban. A biológiai minta prérikutyából származik. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. A hólyagos bőrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedő fertőzés nyugat-afrikai eredetű, és először 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlősállatról emberre, lefolyása vírustörzstől függően változik – számol be a napidoktor.hu.

Az új adatok szerint a majomhimlő nemzetközi terjedése sokkal komolyabb, mint eddig gondolták. Mint ahogy az is meglepő, hogy a legújabb felfedezések fényében úgy tűnik, a majomhimlő jóval hosszabb ideje van jelen Afrikán kívül, mint eddig sejteni lehetett.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint legalább két, különböző járvány zajlik Európában és Amerikában. Az amerikaiak által vizsgált 10 majomhimlő mintából három másmilyen, mint amilyeneket az európai országokban találtak. Az ősük közös, de jobban különböznek egymástól, mint a többi vírus. Akik ezzel a három variánssal fertőződtek, azok közül az egyik Nigériában, a második egy másik területen Nyugat-Afrikában, a harmadik pedig a Közel-Keleten vagy Kelet-Afrikában. A szakemberek szerint ez azt jelentheti, hogy a vírust a közelmúltban valószínűleg többször is behurcolták Nigériából, és világszerte jelenleg is terjed – írja a 24.hu az amerikai szervezet jelentése alapján.

Kemenesi Gábor virológus a Twitteren írt a jelenségről, és nem sok jót ígérnek a szavai:

Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest. Úgy tűnik egy ideje már elkezdődött a történet. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez akkor valami hasonló megdöbbentő lesz.