Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Egyéb

Jönnek a migránsok?! 100 milliós menekültáradat is lehetséges, figyelmeztet az államtitkár


Akut élelmiszerválság alakult ki az ukrajnai háború nyomán a világ több pontján: különösen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Ez pedig egy eddig sosem látott migrációs hullámot indíthat el ezekből a régiókból. De a háború Ukrajnában is újabb súlyos gondot okoz: gyógyszerhiány alakult ki.

Képünk illusztráció: MTI/AP/Moises Castillo

Az ukrajnai háború miatt kibontakozó, globálisnak tekinthető élelmiszerválság eddig nem látott migrációs hullámot indíthat el Afrikából Európa irányába – mondta a Spirit FM Magyarország segít! című műsorában Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki a Hungary Helps Program lebonyolításáért felel.

„Az eddigi 10 milliós potenciális migrációra hajló tömegnek a lélekszáma, akár a 100 millió főt is meghaladhatja. Ha nagyon rövid idő alatt migráns emberek tízmilliói érkeznek Európába, akkor nincs az a határőrizet, ami ezt az embertömeget feltartóztatja” – mondta az államtitkár. Szerinte egy ilyen migrációs tömegnek a hatása katasztrofális lenne Európára nézve, ezért kiemelten fontosnak tartja az élelmiszer-ellátás fenntartását.

Azbej Tristan hozzátette: Magyarország a súlyához és az erőforrásaihoz mérten ki fogja ebből venni a részét, élelmiszerszállítmányokkal és élelmiszeripari támogatással.

A Hungary Helps Program munkatársai sorra kapják a figyelmeztetéseket olyan afrikai és ázsiai országokból, amelyek gabonabehozatalra szorulnak. Azbej Tristan szerint az ukrajnai válság ezekre az országokra végzetesen hathat. Oroszország és Ukrajna a búza globális kereskedelmének több mint az egyharmadát, az árpa és a kukoricakereskedelem ötödét, a napraforgó és egyéb takarmánynövények kereskedelmének pedig a felét teszik ki együttesen.

Mostani kimutatásaik szerint csak az észak-afrikai és közel-keleti régióban több mint 10 millió ember került akut élelmiszer-veszélyhelyzetbe. De Ukrajnán belül is gondok alakultak ki. A Hungary Helps Program naponta 2500 adag meleg ételt juttat el az Egytálétel programon keresztül idős vagy fogyatékkal élő embereknek, akiknek semmi esélye nincsen arra, hogy ellássák magukat. De gyógyszerből is kevés van Ukrajnában.

„Gyakorlatilag feketepiacon csempészáruként juthatnak hozzá a beteg emberek, (…) különösen kiszolgáltatottá váltak az idősek és a beteg emberek, ezért volt nagyon fontos az a gyógyszerszállítmány, amelyet két héttel ezelőtt indítottunk útjára” – tette hozzá az államtitkár.

Azbej Tristan szerint évtizedes feladat lesz a háború nyomainak eltüntetése és a korábbi életszínvonal, valamint a társadalom korábbi állapotának visszaállítása. Szerinte komoly gondot jelent majd a mezőgazdasági területeken található aknák, lövedékek felszámolása. ​