Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egy évre bezárhatja, egymillió forintra büntetheti a rendőrség a szabálysértő üzleteket


Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Amint az az operatív törzs tájékoztatójában és Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában is elhangzott, a hétfőtől szigorodó magyarországi járványrendelkezéseket be nem tartó üzletek kemény retorziókra számíthatnak, és az ilyen ügyekben a rendőrség hatóságként önállóan eljárhat.
„Hétfőtől az ellenőrzésekben új világ kezdődik” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. Az már az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy november 2-ától szigorítások lesznek érvényben, a friss Magyar Közlönyből már az is látszik, hogyan szigorodnak a büntetési tételek.

Ha a kereskedelmi hatóság ellenőrzéskor vagy a rendőrség értesítése alapján a járványügyi kötelezettségek megszegéséről értesül, akkor

a) figyelmeztetést alkalmaz,

b) 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy

c) az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

áadásul ezeket a büntetéseket akár együtt is kiszabhatja.

Még egy fontos részlet kiderül a jogszabályból:

a rendőrség kereskedelmi hatóságként járhat el, tehát ellenőrzést folytathat és jogkövetkezményt alkalmazhat. Azaz megtörténhet, hogy a rendőrség kiszáll egy üzletbe, ott ellenőrzést folytat, és ha megállapítja a járványügyi szabályok megsértését, akkor akár egy évre is bezárhatja és egymillió forintra is megbüntetheti a boltot.
Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy szigorodik hétfőtől a maszkhasználat Magyarországon. A vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszk viselése a szabadtéri sportrendezvényeken és gyűléseken bevezetett szigorítások után, csak az étkezés, ivás idejére szabad azt levenni. Ehhez illeszkedik a friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet.