Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Drasztikusan visszaesett azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket


A legtöbben két feltétellel volnának hajlandók maradni: ha több lenne a fizetésük, illetve akkor, ha ismét lenne valamilyen rendvédelmisekre vonatkozó nyugdíjkedvezmény.

Fotó: Pixabay

Drasztikusan visszaesett azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket, ugyanis ebben az évben már csak 460-an jelentkeztek a kétéves tiszthelyettesi technikumi képzésre, miközben 4000 nyitott pozíció van.

A szakszervezeti vezetők szerint azonban ennél sokkal több emberre lenne szükség ahhoz, hogy a tiszthelyettesek kiégés és átvezénylések nélkül tudjanak dolgozni, bár a rendőrség tájékoztatása szerint a jelenlegi létszámmal is „maradéktalanul el tudják látni” minden teendőjüket.

A hivatalos adatok szerint körülbelül 36-37 ezerre tehető az összlétszám, viszont ez akár 40-41 ezerre is bővülhetne, ám a jelenlegi fizetések mellett erre nem sok esély van, hiszen jó néhányan gondolkodnak a váltáson, többek között a bérezés miatt.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára elmondta, egy kezdő nettó 200 ezer forint alatt keres, azonban gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot kapnak kézhez a tiszthelyettesek.

Emellett évről évre egyre csökken a tiszthelyettesi technikumba jelentkezők száma, hiszen tavaly még 592-en végezték volna el a kétéves képzést, idén viszont már csak 460-an adták be felvételi kérelmüket. 2014-ben még 3060-an jelentkeztek, 2018-ban 1715-en, 2019-ben pedig 880-an – derül ki az rtl.hu beszámolójából.

Az utánpótlás biztosításában az jelent némi segítséget, hogy a kétéves technikumi képzés mellett már egy 10 hónapos járőrképzésre is lehet jelentkezni, ez utóbbira 2021-ben 1282-en jelentkeztek, idén áprilisban pedig 198 diák kezdte el a tanfolyamot.

A legtöbben két feltétellel volnának hajlandók maradni: ha több lenne a fizetésük, reálisan akár 50-100 százalékos béremeléssel, illetve akkor, ha ismét lenne valamilyen rendvédelmisekre vonatkozó nyugdíjkedvezmény.