Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Tragikus helyzetben Magyarország: soha nem vártak ennyien műtétre


A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) februárban vette le honlapjáról azt az adatot, hogy milyen hosszú ideig kell várakozni egy-egy orvosi beavatkozás elvégzésére, ám ezek hiányában is arra lehet következtetni, hogy a várólisták hossza tovább növekedett. Az oldalról az ugyanis kiderül, hogy szinte az összes műtétnél jócskán megnőtt a betegek száma – írja az Mfor.

A NEAK adatbázisa szerint jelenleg 54 050 ember várakozik valamilyen műtétre az állami kórházak valamelyikében.

Az Mfor legutóbb március 28-án kérte le a létszámadatokat a honlapról, azokat pedig összevetette a május 10-iekkel. Azt találták, hogy a legnagyobb mértékben a szürkehályog-operációra várók száma növekedett: 16 893-ról 17 579 főre (+686). A mandula-, orrmandulaműtétre várók száma 831-ről 1297-re emelkedett (+466), térdprotézis-beültetésre pedig a korábbi 9930 fő helyett már 10 246 főnek van időpontja (+316).

Néhány olyan beavatkozás is akad, amelyeknél csökkent a várakozók száma. Ilyen többek között a nyitott szívműtét (968-ról 935-re), a nőgyógyászati laparaszkópiás beavatkozások nem malignus folyamatokban (37-ről 28-ra) vagy a visszérműtétek (32-ről 27-re).

A lap emlékeztetett: a várólisták hosszának növekedése már csak azért is aggasztó, mert május 31-én lejár az egészségügyi szakdolgozók felmondási tilalma. A Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint az általuk megkérdezettek negyede úgy nyilatkozott, hogy elhagyná a szakmát, további 13,5 százalék a magánszektorban vagy külföldön helyezkedne el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tart tömeges felmondástól a határidő lejártával.