Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Döntött a kormány: Itt a lista, honnan érkezhetnek vendégmunkások hazánkba a munkaerőhiány miatt


Két lista is megjelent a Magyar Közlöny legújabb számában, amely a Magyarországra érkező vendégmunkásokra vonatkozik. A rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

Pontos listát állított össze a kormány arról, hogy a Nemzeti Kártya segítségével mely országokból utazhatnak be és tartózkodhatnak Magyarországon vendégmunkások. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny számában jelent meg.

A tavaly elfogadott vendégmunkástörvény alapján a harmadik országbeli állampolgárokat a Nemzeti Kártya száznyolcvan napon belül, kilencven napot meghaladó, de legfeljebb két év határozott időtartamú tartózkodásra jogosítja fel Magyarországon.

Ez azokra a vendégmunkásokra érvényes, akik munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást, vagy gazdasági társaság tulajdonosaként, vezető tisztségviselőként tényleges munkát végeznek.

A Nemzeti Kártyával foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok a következő államokból jöhetnek:

 1. Bosznia-Hercegovina,
 2. Észak-macedón Köztársaság,
 3. Belarusz Köztársaság,
 4. Moldova,
 5. Montenegrói Köztársaság,
 6. Oroszországi Föderáció,
 7. Szerbia
 8. és Ukrajna.

A kormány a Magyarország területén általános vendégmunkás tartózkodási engedéllyel foglalkoztathatóak listájáról is döntött. Ebben a csoportban tíz ország található, köztük:

 1. Fülöp-szigetek,
 2. Indonéz Köztársaság,
 3. Kazah Köztársaság,
 4. Mongólia,
 5. Vietnámi Szocialista Köztársaság,
 6. Brazil Szövetségi Köztársaság,
 7. Georgia (Grúzia),
 8. Kirgiz Köztársaság,
 9. Venezuelai Bolivári Köztársaság,
 10. és a Kolumbiai Köztársaság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium év elején jelentette be, hogy 2024-ben a tavaly elfogadott vendégmunkástörvény alapján összességében 65 ezerben maximalizálja a kiadható vendégmunkás tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek legmagasabb számát.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük