Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlnia a lakásfelújítóknak, de igazi kihívás megfelelő szakembereket is találni


Az esztétikai szempontok és a korszerűsítés mellett az energiahatékonyság növelése is fontos szempont az otthonuk felújítására készülőknek – derül ki a Praktiker országos reprezentatív kutatásából. Eszerint igazi kihívás megtalálni a tervezett munkákra a megfelelő szakembert, és a vevők 76 százaléka igényli a szakértő eladók segítségét, javaslatait.

Fotó: Pexels

Falfestés-burkolás, a fűtési-hűtési rendszerek modernizálása, valamint a nyílászárók cseréje a legtöbbek által tervezett munkálat a lakásfelújításra készülők körében, akiknek a legnagyobb kihívás a megbízható szakemberek megtalálása.

Sokan igénylik, hogy a szakterületüket jól ismerő eladók segítsék a vásárlást, illetve az otthonfelújítás egyes fázisaihoz is adjanak praktikus tanácsokat – derül ki a Praktiker országos reprezentatív otthonfelújítási kutatásából, amelyet az elmúlt két évben otthonfelújítást végzők vagy a következő évben tervezők körében készítettek.

A magyar tulajdonú bolthálózat kutatása egyértelműen azt tükrözi, hogy az otthonukat felújítók számára az esztétikai szempontok és a korszerűsítés mellett az energiahatékonyság növelése is fontos.

A felújítások célja

  • több mint felerészben (54,4 százalék) korszerűsítés, tehát a régebbi, sokszor elavult megoldások, anyagok cseréje
  • az esztétikai frissítés (50 százalék), mert sokan szeretnének trendibb színeket, dekorációt látni az otthonukban,
  • a  nyílászárók cseréjével vagy a fűtési rendszer felújításával a válaszadók közel harmada (31,6 százalék) háztartása energiahatékonyságát is szeretné növelni.

Sokan igénylik, hogy a szakterületüket jól ismerő eladók segítsék a vásárlást, illetve az otthonfelújítás egyes fázisaihoz is adjanak praktikus tanácsokat – derül ki a Praktiker országos reprezentatív otthonfelújítási kutatásából, amelyet az elmúlt két évben otthonfelújítást végzők vagy a következő évben tervezők körében készítettek.

Szépülnek az otthonok

Keresettek a különböző árnyalatú beltéri falfestékek, vagy többek között a mintás és egyszínű dekortapéták. A fűtési és hűtési rendszerek modernizálásához a felújítók elsősorban a kazánt, a bojlert cserélik, valamint fűtésre is alkalmas klímát helyeztetnek fel.

Az utóbbi időben ismét nő a kereslet a legfejlettebb technológiájú kondenzációs kazánok iránt, amelyeknél már okosmegoldások is segítik a vásárlót, így például a szerviz távfelügyeletben látja, ha baj van a készülékkel, és szervizelésre van szükség.

A bojlerek esetében is előtérbe kerültek az okosmegoldások, és a modernebb megjelenéssel már a dizájn is fontos szempont vásárláskor.

Az energiahatékonyság növelésével van összefüggésben a nyílászárók cseréje is, az otthonfelújítási támogatás egyaránt felhasználható műanyag és fa nyílászárók cseréjére. Mindkét típus esetén  keressük az U jelölést, ami az üvegszigetelő lapok számát jelenti, és mutatja, hogy az ablakfelületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik – javasolja a szakértő.

A kutatás szerint a felújítási projekt során a legnagyobb kihívást a megbízható szakemberek megtalálása jelenti,  és sokaknak okoz gondot a szükséges pénz előteremtése is. Ebben az esetben a Praktiker szakértője szerint a felújítók gyakran úgy próbálják megvalósítani elképzelésüket, hogy időben elosztva, több szakaszban végzik a korszerűsítést. A válaszadók 76 százaléka fontosnak tartja, hogy vásárláskor szakterületét jól ismerő áruházi eladótól kapjon segítséget, ami részben vásárlói válasz lehet a megfelelő szakember megtalálásának problémájára, és megkönnyíti a megfelelő anyagok, eszközök kiválasztását.

Elérhető az Otthonfelújítási Programban felhasználható építési termékek, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések listája. Emellett megbízható kivitelezőt, tanácsadót is találhatunk a felújításhoz! Mutatjuk, hogy hol!

Ebből a listából kell kiválasztani a felújításhoz használt termékeket

A környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok érvényesülése érdekében a programban megvalósuló beruházások során az ÉMI Nkft. környezeti minősítése során minél jobb értéket elérő építőanyagok használhatók. Ezek a termékek az úgynevezett kulcstermékek adatbázisában vannak felsorolva. Emellett itt találhatók azok a hőszigetelők, nyílászárók, illetve hő- és melegvíztermelő berendezések is, amelyek a vonatkozó európai uniós jogszabályok szerinti megfelelőségi nyilatkozattal rendelkeznek.

Az igénylők csak ezen a listán szereplő termékek közül választhatnak, amennyiben részt kívánnak venni az Otthonfelújítási Programban! Így biztosított, hogy a felújítások során olyan építési termékek és berendezések kerüljenek beépítésre, amelyek a családokat hosszú távon és biztonságosan szolgálják, valamint hozzájárulnak az épületek energiahatékony üzemeltetéséhez, a fenntarthatósági célok eléréséhez is-olvasható az ÉMI közleményében.

Elérhető a kivitelezők, szállítók listája is

Az ÉMI honlapján elérhető már a Kivitelezői (szállítói) Regisztrációs Lista is, ami a megfelelő szakemberek keresését könnyíti meg. Az adatbázis szakági és generálkivitelezőket is tartalmaz. A listán szereplők egyfelől szakértelmükkel segítik a lakosságot az otthonuk korszerűsítése során, másfelől a lehetőségeiket figyelembe véve akár alacsonyabb áron tudják biztosítani a szükséges alapanyagokat.

A tervezéshez is kérhetünk segítséget

A Tanácsadói Regisztrációs Listán szereplő vállalkozások a korszerűsítés megtervezését segíthetik: műszaki-energetikai szakmai tájékoztatást biztosítanak akár ingyenesen, illetve az energetikai tanúsítványok költségének átvállalásával, kivitelezői ajánlással és további egyedi ajánlatokkal együtt. A 30 százalékos energiamegtakarítás elérése érdekében minden igénylőnek javasolt a műszaki-energetikai tanácsadóval történő egyeztetés, még a kérelem benyújtása előtt!

Hol találhatók ezek a bizonyos listák?

A kulcstermékek listája itt található, míg a kivitelezőké és a tervezésben segítséget nyújtó vállalkozásoké itt. A listák folyamatosan bővülnek! A kulcstermékek listájában megtalálható

  • az adott termék egyedi azonosító kódja,
  • a gyártó neve,
  • az építési termék gyártói cikkszáma,
  • az építési termék gyártásási helye és címe
  • és az építési termék fajlagos tömege/mértékegysége is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük