Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Büdösek, hangosak és ellepték hazánkat – Közeleg a nyár, újabb poloskainvázió jön


A poloskák büdösek és hangosak, ráadásul a termésben is hatalmas károkat tudnak okozni. A nyárias idő beköszöntével poloskainvázióra kell számítani.

A nyárias idő miatt tömegével támadnak a poloskák, amelyeknek Magyarországon nincs természetes ellenségük. Ha a gazdák nem védekeznek ellenük, a növények megrohadnak, és óriási károkat tudnak okozni például a paradicsomban.

TV2 Tények riportja szerint a kertes házakat már teljesen ellepték a kártevő rovarok. A poloskáknak úgynevezett szúró-szívó szájszervük van, és amikor a növénybe ezt beleszúrják, méreganyagot fecskendeznek bele. A fertőzött termés ezután megrohad.

Szakemberek szerint a termést permetezéssel lehet leginkább megvédeni a rovarokról. A poloskák bármilyen apró résen be tudnak jutni a lakásba, így a panelházakban is gyakran találkoznak velük a lakók. Egy szúnyogháló védelmet jelenthet ellenük.

A 2000-es évek eleje óta két inváziós címerespoloska-faj jelent meg Magyarországon: a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) és az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys). A két faj azóta az ország minden részén elterjedt, és az utóbbi időkben tömeges őszi telelőre vonulásával szerzett kellemetlen pillanatokat a lakosságnak.

Mindkét faj sokféle növénnyel táplálkozik, egyenként mintegy 300 ismert tápnövényük között nagy arányban szerepelnek kertészeti kultúrában termesztett haszonnövények is, például paradicsom, paprika, alma, cseresznye. Bár a károkozásuk mértéke pontosan nem ismert, a két faj valószínűleg a kiskertekben okozza a legnagyobb problémát.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük